Volební urna Foto: Luděk/Wikimedia

NSS odmítl zbývající volební stížnosti, podle Langáška bylo kvalifikovaných minimum

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes odmítl či zamítl i všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí na své ustavující schůzi, tak nedoznalo žádných změn. Na webu soudu o tom dnes informoval předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

NSS letos obdržel přibližně trojnásobek volebních stížností oproti minulosti. Celkem jich bylo 210, krom toho dalších 22 bylo opožděných. Nevyhověl žádnému z návrhů. Dnes mu zbývalo dokončit ještě posuzování posledních nejzávažnějších volebních stížností.

Volební senát tak zamítl návrh podaný Piráty a STAN. Spornou otázkou byl výklad ustanovení paragrafů 48 a 50 volebního zákona, tedy nového způsobu přepočtu získaných hlasů na mandáty podle takzvané Imperialiho kvóty. Tento nový způsob byl přijat zákonem v letošním roce v reakci na nález Ústavního soudu, jenž pro rozpor s ústavním požadavkem na poměrný systém voleb do Poslanecké sněmovny zrušil dosavadní systém tzv. D’Hondtova volebního dělitele.

Nejvyšší správní soud v tomto případě dospěl k závěru, že výklad uvedených ustanovení Pirátů a STAN není správný. Podle volebního senátu neodpovídá systematice volebního zákona, ani účelu těchto ustanovení.

Piráti a STAN se domáhali vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Místo nich měl podle návrhu volební senát prohlásit za zvolené poslance kandidáta volební koalice Piráti a Starostové v Kraji Vysočina Miloně Slabého, kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou, a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Volební senát zamítl i návrh Zdeňka Černého na vyslovení neplatnosti volby poslanců a poslankyň za koalici Spolu v Jihomoravském kraji. Dal ale stěžovateli za pravdu v tom, že byl nezákonně odvolán z kandidátky této koalice. Langášek uvedl, že odvolán byl ve středu 6. října po poledni. Za normálních okolností by šlo podle Langáška o odvolání včasné, v souladu s volebním zákonem, který umožňuje kandidáta odvolat do 48 hodin před zahájením voleb. Letos však byl přijat jednorázový zákon o zvláštních způsobech hlasování pro osoby v karanténě či izolaci kvůli onemocnění covid-19 a podle tohoto zákona volby z automobilu na drive-in stanovištích probíhaly už od středy od 8:00. Černý tak byl podle volebního senátu ve skutečnosti odvolán až po zahájení voleb, což zákon neumožňuje.

Požadavku Černého na přepočítání všech hlasů pro koalici Spolu v Jihomoravském kraji však soud nevyhověl. „Navrhovatel totiž netvrdil, že by navzdory svému odvolání nějaké přednostní hlasy obdržel, natož v počtech, které by mu umožnily posunout se na přední místa kandidátky a dosáhnout tak zvolení poslancem,“ uvedl Langášek. Volební senát však zjištěnou vadu napravil alespoň tím, že navrhovatele vrátil na pozici sedmého náhradníka zvolených poslanců, tedy na místo, které mu podle původního pořadí na kandidátce náleželo.

Langášek se vyjádřil i k celkové kvalitě volebních stížností. Uvedl, že z výsledků jejich projednávání je zřejmé, že kvalifikovaných stížností bylo minimum. Naprostá většina stížností byla podle něj zjevně kopírována podle stejných vzorů, vadných, že nebyly ani způsobilé k projednání. Chyběly jim základní zákonné náležitosti, především určení zvolených poslanců, proti jejichž volbě stížnost směřovala, a uvedení konkrétních důvodů, proč by měla být volba právě těchto poslanců neplatná. „Lze poznamenat, že úspěšná může být pouze kvalitně zpracovaná a vážně míněná volební stížnost, i když by byla jen jedna jediná. Na množství skutečně nezáleží,“ uvedl Langášek.

(čtk)