Šalomoun v roce 2018 kandidoval jako nestraník za Piráty do Senátu Foto: Michal Šalomoun

Piráti jednoznačně schválili nominaci Šalomouna na ministra pro legislativu

Piráti v celostranickém hlasování jednoznačně schválili nominaci advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu. Pro bylo 605 z 658 hlasujících. Vyplývá to z výsledků hlasování zveřejněných na webu Pirátů. Nově zřízený člen vlády bez portfeje má v budoucím kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) vést Legislativní radu vlády a mimo jiné dbát na kvalitu nové legislativy.

O nominaci mohli hlasovat všichni Piráti. Do výběru se mohli zapojit od pátečního rána, on-line anketa skončila dnes ve 22:00. Výsledek byl zveřejněn o něco později, protože ho muselo nejprve dešifrovat několik pověřených zástupců. Piráty mají v kabinetu zastupovat ještě předseda strany Ivan Bartoš jako vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj a bývalý poslanec Jan Lipavský jako ministr zahraničí.

Bartoš i Lipavský jsou součástí vládního týmu, který představili Piráti a STAN v předvolební kampani. Jejich jména schválili Piráti již na jaře před představením vládního týmu Pirátů a STAN, takže se o nich opět nehlasovalo. Šalomoun se mezi kandidáty dostal až v posledním týdnu poté, co se nominace vzdal šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Ten svým krokem reagoval na debatu straníků o kumulaci funkcí.

Šalomoun není členem strany, ale už dříve za Piráty kandidoval. Je advokátem se specializací na autorské právo v umění, externě vyučuje na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Politické funkce v současnosti nezastává, v letech 2010 až 2014 byl jako nestraník zastupitelem Třebíče zvoleným za Věci veřejné.

O jeho nominaci Piráti hlasovali stejným způsobem jako o týden dříve o koaliční smlouvě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Vstup do vlády Piráti schválili většinou 82,1 procenta hlasujících. Do ankety se před týdnem zapojilo před 90 procent členů. Hlasování o Šalomounovi takovou pozornost členů nepřilákalo. Svůj hlas odevzdalo 658 Pirátů a Pirátek z celkových 1189.

(čtk)