Vedení České advokátní komory Foto: ČAK

Blažek podpořil ČAK v požadavku na změny zákona o advokacii

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce počátkem ledna setkat v Brně s představiteli Unie státních zástupců. Zamíří také na Nejvyšší státní zastupitelství a na Nejvyšší soud i Nejvyšší správní soud. Uvedl to po dnešním jednání s vedením České advokátní komory (ČAK).

To, že se dnes setkal právě se zástupci profesní organizace advokátů, označil Blažek za symbolické. Sám je totiž advokátem, ač má nyní kvůli činnosti v politice výkon advokacie pozastavený. ČAK dnes podpořil v požadavku na změny zákona o advokacii. „Přislíbil jsem maximální možnou součinnost,“ řekl.

Předseda ČAK Robert Němec doplnil, že novela má zvýšit ochranu důvěrnosti vztahu advokáta s klientem. Zároveň by měla – i vzhledem k aktuálním zkušenostem z pandemie – umožnit, aby advokáti mohli na svých sněmech rozhodovat distančním způsobem.

S vedením ČAK dnes Blažek řešil i kauzu odposlechů v bohunické vazební věznici, kde soud podle informací EkonOmického deníku povolil Generální inspekci bezpečnostních sborů plošné odposlouchávání výslechových místností. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces. „Je potřeba se tím zabývat,“ souhlasil ministr.

Blažek dodal, že s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem by rád jednal jednak o situaci v soustavě státního zastupitelství, jednak o plánované novele zákona, která má upravit délku funkčního období vedoucích státních zástupců. V tomto týdnu se chce spojit také s prezidentem Soudcovské unie Liborem Vávrou a domluvit si schůzku i s ním.

(čtk, epa)