Vazební věznice Brno Foto: Vězeňská služba

ČAK vyzve ministra i poslance, aby prošetřili odposlechy ve věznici

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí profesní organizace Iva Chaloupková. ČAK už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.

Budoucí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jenž mimo politickou kariéru působí jako advokát v Brně, se chce problematikou zabývat. „Budu-li jmenován, v pondělí se mám sejít s vedením ČAK a jedno z témat bude jistě tato výzva,“ napsal na dotaz politik, který má nyní advokátní činnost pozastavenou.

Podle informací Ekonomického deníku povolil půlroční plošné odposlouchávání deseti výslechových místností ve vazební věznici v Brně-Bohunicích Generální inspekci bezpečnostních sborů brněnský městský soud. Je možné, že nahrávky obsahují i stovky hodin porad vazebně stíhaných s jejich advokáty.

„Česká advokátní komora podá podnět ministru spravedlnosti k prošetření věci a případnému zahájení kárného řízení s dotčenými představiteli justice, kteří namísto toho, aby zákon sami hájili a dodržovali, se mohli dopustit vědomě nelegálního postupu,“ uvedla Chaloupková poté, co se věcí zabývalo nové představenstvo komory.

Státní zástupce i soudce si v daném případě podle dřívějšího vyjádření ČAK museli být vědomi, že povolené sledování bude monitorovat stovky rozmluv obviněných s obhájci, které s danou věcí vůbec nesouvisí. Přesto takový postup státní zástupce navrhl a soudce umožnil.

Komora písemně požádala ředitele brněnské věznice o sdělení, kolik takových jednání se mezi advokáty a klienty uskutečnilo. „Nyní jsme vyzvali i advokátky a advokáty, kteří se v dotčeném období, tedy od 7. listopadu 2018 do 7. května 2019 účastnili porad s klienty ve vazební věznici v Brně-Bohunicích, aby o této skutečnosti ČAK informovali,“ vzkázal šéf profesní organizace Robert Němec.

Podle serveru Česká justice odposlouchávala inspekce cely v souvislosti s kauzou brněnského kriminalisty Vladimíra Machaly, který od léta 2018 vyšetřoval machinace s městskými byty v Brně a obvinil bývalého starostu Rojetína na Brněnsku Pavla Hubálka. Inspekce následně začala stíhat i Machalu, a to za zneužití pravomoci – údajně totiž o vyšetřování podvodů informoval svého známého, který pracoval na radnici Brno-střed.

(čtk)