Ministr Vnitra Vít Rakušan Foto: STAN

Rakušan: Policejní reforma je nutná, vyčlenění útvarů z NCOZ smysl dává

Policejní reforma je podle nového ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nutná. Vyčlenění samostatných útvarů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tak, aby její struktura byla přehlednější, podle něj v obecné rovině dává smysl. Rakušan to dnes řekl v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Schůzku s policií kvůli reformě Rakušan plánuje v příštím týdnu.

„Policejní prezident je opravdu profesionál a žádné informace dopředu mi neprozradil, já tedy nemám stále ještě k dispozici výsledek, tedy to, jak ta reforma má vypadat,“ řekl ministr vnitra. Dodal, že NCOZ, která vznikla v roce 2016 sloučením protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, řeší nejsložitější kauzy a zaslouží si maximum prostoru na práci v útvarech, které „jde uřídit“.

Vyčlenění samostatných útvarů pro řešení kyberkriminality a terorismu je podle něj jednou z verzí reformy. Chce zjistit, jak se k reformě staví vedení NCOZ. „Obecně vyčlenit útvary z NCOZ na to, aby ta struktura byla přehlednější a zaměření cílenější, mně smysl dává,“ podotkl Rakušan. Policejní reformu by chtěl stihnout realizovat během prvního roku vlády.

Povinné očkování příslušníky bezpečnostních a dalších sborů, které schválila bývalá vláda, je podle Rakušana cestou, jak snížit pracovní riziko policistů, hasičů a dalších. Chce zjistit, jaké mají někteří policisté důvody proto nenechat se očkovat a jak je motivovat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle něj také s odborníky zkoumá možnost uznávání protilátek u lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali.

Schválená vyhláška má od března zavést povinné očkování pro lidi nad 60 let a také pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Válek ji chce novelizovat, je proti plošnému očkování věkových skupin.

Rakušan také řekl, že k navýšení tarifů ve veřejném sektoru, které také schválila minulá vláda, se předsedové stran sejdou s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou v úterý. „Schůzku k tarifům, tak, jak jsou schváleny na příští rok, máme s panem ministrem financí Stanjurou v úterý, všichni předsedové politických stran, máme tam Mariana Jurečku, který se bude zajímat o sociál a já se budu intenzivně zajímat o to, jak budou vypadat tarify pro integrovaný záchranný systém,“ řekl Rakušan.

„Já bych byl rád, kdyby se povedlo pro příští rok platy policistů navýšit, samozřejmě nemohu dát teď, před rozhodnutím vlády, žádnou konkrétní odpověď, ale takto o tom budu jednat,“ dodal Rakušan. Stanjura ho podle něj ubezpečil, že navýšení tarifů je možné i v době rozpočtového provizoria.

(čtk)