Komplikovanou situací některých cizinců a jejich dětí narozených v ČR se v roce 2017 zabýval Ústavní soud Foto: pxhere

Ústavní soud vyhověl klientkám porodní asistentky kvůli domácím porodům

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti klientek porodní asistentky, která se od roku 2015 neúspěšně domáhala rozšíření svého oprávnění také na vedení fyziologického porodu v sociálním prostředí pacientek, tedy v podstatě na domácí porody. Klientky se chtěly řízení účastnit, což jim ale justice neumožnila. V podstatě tak přišly o možnost vyjádřit se k záležitosti, která je pro ně zásadní.

„Ženy se nemají jak bránit proti represi státu, jejímž výsledkem je nedostupnost péče porodní asistentky,“ stálo v jedné ze stížností, které soud spojil ke společnému projednání. Soudkyní zpravodajkou je Kateřina Šimáčková, která v prosinci odejde k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Záležitostí se nyní musí znovu zabývat Krajský soud v Praze a chybu napravit.

ÚS chtěl podle Šimáčkové dnešním nálezem umožnit trojici žen vyjádřit se k tomu, že jimi zvolená porodní asistentka nedostala oprávnění k vedení domácího porodu. Jejich zájmy, práva a přání nelze v takovém řízení pomíjet.

„Předmětem sporu u ÚS nebylo, zda je skutečně zásahem do práv stěžovatelek to, že v domácím prostředí porodí bez zdravotní asistence, ale to, zda mají mít možnost se k tomuto nastavení systému vyjádřit v soudním řízení týkajícím se oprávnění porodní asistentky poskytovat tuto zdravotní službu,“ uvedla při odůvodnění Šimáčková.

„Naším cílem je v tomto soudním řízení dosáhnout toho, aby soudy konečně řekly, že nic nebrání porodním asistentkám, aby vedly domácí porod v rámci domácí péče, a že nic nebrání ženám jako klientkám tuto péči využívat,“ řekla advokátka žen Zuzana Candigliota.

Domácí porody jsou podle advokátky bezpečné a představují pro mnoho žen první volbu. Právní řád podle advokátky v podstatě domácí porod s asistentkou nevylučuje, problém spatřuje v dlouhodobém postoji ministerstva zdravotnictví, které za jediný bezpečný porod pokládá ten v porodnici. Porodní asistentky proto dostávají oprávnění, ze kterého je vedení fyziologického porodu vyňato. Za plánovaný domácí porod hrozí asistentkám pokuta.

Plánované domácí porody jsou v některých evropských zemích poměrně běžné, v Česku ale představují ožehavé téma. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, větší část lékařské obce je odmítá jako hazard. V Česku může porodní asistentka provázet ženu při přípravě na porod, může mít smlouvu s nemocnicí a vést porod v porodnici, ale dosažitelný musí být lékař.

Kompromisem obou přístupů mají být podle lékařů takzvaná centra porodní asistence v areálu porodnic, kde by byl kladen větší důraz na komunikaci, soukromí a přání rodičky.

(čtk)