Cvičení vojenské policie. Foto: Vojenská policie

Vojáci a policisté dostanou přidáno méně, místo 1000 jen 700 korun

Růst platů vojáků, policistů, hasičů nebo celníků bude od ledna nižší, než jaký schválila předchozí vláda. Místo o 1000 korun se zvýší o 700 korun. Návrhy, které schválila vláda, přinesli na dnešní jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Důvodem nižšího růstu je to, že dosud nebyl schválen státní rozpočet, a Česko tak v prvních měsících příštího roku čeká rozpočtové provizorium.

Podle informací ČTK byly schválen růst platů policistů, hasičů a celníků o 700 korun.

V listopadu vláda Andreje Babiše (ANO) schválila dvě nařízení, která zvyšovala od 1. ledna platy vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1000 korun. Zároveň jeho kabinet zvýšil plošně platy v jiných oborech státní sféry o 1400 korun. Nová vláda Petra Fialy (ODS) avizovala, že s takovým plošným zvýšením platů nesouhlasí a že ho změní.

Rakušan s Černochovou vládě navrhli, aby byla listopadová vládní nařízení zrušena a zvýšení platů bylo o 700 korun. „V souvislosti s přípravou rozpočtového provizoria na rok 2022 a s cílem nalezení úspor rozpočtových prostředků ve státním rozpočtu se navrhuje zvýšení služebních tarifů pro vojáky z povolání od 1. ledna 2022 o jednotnou částku 700 korun pro vojenské hodnosti svobodník až armádní generál,“ uvádí vládní materiál k změně platů vojáků. Oproti původnímu návrhu předchozí vlády by stát podle materiálu ušetřil za rok asi 132 milionů korun.

Voják s hodností svobodník bude mít příští rok základní tarif 27.550 korun, rotmistr 37.400 nebo poručík 40.260. U bezpečnostních sborů, mezi něž patří policie, hasiči, celníci nebo vězeňská služba, tarif záleží na době praxe a na tarifní třídě. Dostávat by tak nově měli podle svého zařazení od 19.910 do 62.220 korun. Někteří příslušníci bezpečnostních sborů mají tarify navíc navýšeny o deset procent.

(čtk)