Předseda senátu NSS Tomáš Langášek Foto: Jan Symon

Náhradníkem členky Benátské komise bude soudce NSS Langášek

Náhradníkem členky Evropské komise pro demokracii, takzvané Benátské komise, se stane soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Na pátečním zasedání to schválila vláda, vyplývá z výsledků na jejím webu. Langášek nahradí Kateřinu Šimáčkovou, která se stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Členkou komise je Veronika Bílková. Nynější funkční období členky i náhradníka komise za ČR skončí v říjnu.

Komise je nezávislým poradním orgánem Rady Evropy v ústavních otázkách, který je členským zemím této organizace nápomocen zejména při tvorbě či změně ústavy a volební legislativy, uvedlo v předkládací zprávě ministerstvo zahraničí. Česko ke komisi přistoupilo v roce 1994.

Langášek vystudoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy, získal také diplom v oboru srovnávacího ústavního práva na Středoevropské univerzitě v Budapešti. V minulosti působil v kanceláři ombudsmana, byl též členem Výboru pro zabránění mučení a jinému nelidskému nebo ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě vlády pro lidská práva, v níž působil do roku 2010 také jako stálý zástupce členky rady.

Od roku 2003 působil téměř deset let u Ústavního soudu, kde mimo jiné vedl analytický odbor a později se stal generálním sekretářem. Soudcem Nejvyššího správního soudu je od března 2013.

Členy komise mají podle jejího statutu být „nezávislí experti, kteří dosáhli uznání prostřednictvím svých zkušeností v demokratických institucích nebo svým přispěním k rozvoji práva a politických věd“. Člen i jeho náhradník musí umět anglicky nebo francouzsky. Součástí komise jsou především akademické osobnosti z oboru ústavního či mezinárodního práva soudci nejvyšších a ústavních soudů. Funkční období trvá čtyři roky, členové mohou být jmenováni opakovaně.

(čtk)