Vláda slibuje zkvalitnění legislativy Foto: Úřad vlády

Nesystémové a nekoncepční. Vláda zavrhla zřízení pobočky soudu v Chebu

Návrh Karlovarského kraje, podle kterého by měla být v Chebu pobočka Krajského soudu v Plzni, vláda na dnešním zasedání odmítla pro nekoncepčnost. Platný zákon totiž předpokládá zřízení pobočky krajského soudu v Karlových Varech. Krajští politici však tvrdí, že její vznik není z finančních důvodů s ohledem na potřebu výstavby nové budovy reálný. Kabinet dnes ke krajské novele přijal záporné stanovisko, vyplývá z výsledků zasedání.

Zřízení pobočky krajského soudu v jiném než krajském městě představuje podle názoru vlády „nesystémovou a nekoncepční“ změnu. Případný návrh na přesun by mělo předkládat ministerstvo spravedlnosti po rozboru nákladů, personálního zajištění i třeba dopravní dostupnosti, stojí ve schváleném stanovisku.

„Jedinou možností, jak v dohledné době přiblížit výkon soudnictví občanům Karlovarského kraje, je vybudování pobočky v budově Okresního soudu v Chebu, který má pro tento účel dostatek volných prostor,“ stojí v důvodové zprávě krajské novely o soudech a soudcích. V Chebu by měla být podle ní plnohodnotná pobočka se všemi hlavními soudními agendami.

Náklady na opravu prostor v budově chebského okresního soudu by činily podle zdůvodnění kolem 200 milionů korun. Pobočka krajského soudu by zabrala zhruba polovinu prostor, v dalších by bylo okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba, píše se v materiálu.

Kabinet namítl, že přesun pobočky není v souladu s dlouhodobou koncepcí investic v justici. Ta spočívá ve výstavbě budovy v Karlových Varech pro pobočku plzeňského krajského soudu, okresního soudu a státního zastupitelství a probační a mediační služby. Počítá i s opravami prostor chebského okresního soudu pro potřeby soudu, okresního státního zastupitelství a probační a mediační služby.

Krajských soudů je osm. Nekopírují rozdělení státu na samosprávné kraje, kterých je 14.

(čtk)