Předseda ústavně právního výboru Tomáš Goláň Foto: Senát

Předseda právního výboru Senátu Goláň: Zmrazení platů soudců by ohrozilo jejich nezávislost

Novele o zmrazení letošních platů ústavních činitelů na loňské úrovni hrozí v Senátu zamítnutí. Odmítnutí návrhu dnes doporučil ústavně-právní výbor. Na dotaz to uvedl jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). „Návrh jsme odmítli ze čtyř důvodů,“ sdělil České justici. Horní komora o předloze, kterou má na programu ještě hospodářský výbor, rozhodne ve čtvrtek.

Ústavně právní výbor návrh odmítl z hlediska neústavnosti. „Podle nás nebyl naplněn stav, aby mohl být návrh projednáván ve stavu legislativní nouze. Jde o zneužití tohoto institutu,“ uvedl Goláň a v této souvislosti připomněl další důvod, kterým bylo stanovisko ministra pro legislativu Michaela Šalomouna. Ten ve svých připomínkách k vládnímu návrhu poukazuje především na sněmovní jednací řád, který stanoví, že postupovat ve stavu legislativní nouze lze za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody.

Senátor Goláň také připomněl, že Ústavní soud již dříve v jednom z nálezů konstatoval, že podobné zásahy do platů soudců a státních zástupců musí být projednány se zástupci justice. „To se nestalo, nebylo to projednáno například se Soudcovskou unií,“ vysvětlil České justici. Podle stanoviska ústavně-právního výboru návrh také ohrožuje nezávislost soudců i žalobců.

Senát loni odmítl i podobný návrh na zmrazení platů vrcholných politiků, který v dolní komoře krátce před sněmovními volbami prosadil tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Sněmovna už jeho veto nepřehlasovala. Babišův návrh senátoři označovali za populistický. Podle nich by později vedl ke skokovému nárůstu platů politiků zhruba o čtvrtinu.

Čtěte také: Zeman zkritizoval soudce za neochotu zmrazit si platy, hovořil o „nenažranosti“

Aktuálnímu vládnímu návrhu jeho kritici vytýkají, že se týká i platů soudců a může tak ohrozit jejich nezávislost. Zástupci justice už ohlásili, že normu v případě přijetí napadnou u Ústavního soudu. Prezident Miloš Zeman v neděli oznámil, že zákon navzdory kritice vetovat nebude a podepíše jej. Prezident rovněž kritizoval neochotu soudců nechat si zmrazit platy.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela, kterou nyní dostane k posouzení Senát, je má opět snížit. V případě politiků to bude z částky 89.155 korun na 84.060 korun. U soudců má klesnout ze 106.986 korun na 100.872 korun a u žalobců z 96.287,40 korun na 90.748,80 korun. Vláda tak chce ušetřit zhruba 600 milionů korun.

Na možnost napadení zákona u Ústavního soudu upozorňovali při sněmovním projednávání zejména zástupci opozičního hnutí ANO. Podle předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO) ke schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze nebyly splněny podmínky včetně hrozící škody velkého rozsahu.

(epa, čtk)