Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Resort již vedl před osmi lety Foto: Eva Paseková

Blažek: O rodinných vazbách náměstka jsem nevěděl

Šéf Vězeňské služby (VS) Simon Michailidis odmítl mediální kritiku, která se týká obsazování některých postů ve vězeňství. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracoval pro ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Michailidis mimo jiné zdůraznil, že Lukáše Dohnala pověřil dočasným řízením odboru kontroly VS on, nikoliv Dohnalův bratr Petr, který vedl bezpečnostní sbor předtím a nyní působí jako ministerský náměstek pro vězeňství.

Kritika zazněla v neděli od moderátora diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Moravec se přítomného ministra Blažka ptal na možný konflikt zájmů způsobený tím, že odbor kontroly VS řídí bratr náměstka Dohnala.

Michailidis k tomu nyní uvedl, že plukovník Lukáš Dohnal nastoupil v roce 2012 k Vězeňské službě na post vedoucího tamního oddělení prevence na základě výběrového řízení o několik měsíců dříve, než se Petr Dohnal stal generálním ředitelem sboru. Dočasným zastupováním při řízení odboru kontroly ho pak pověřil Michailidis poté, co po Dohnalovi loni na podzim funkci generálního ředitele převzal.

Místo ředitele odboru je v současné době neobsazené a VS na něj vyhlásila výběrové řízení, napsal Michailidis. „Lukáš Dohnal ve své působnosti nemá prošetřování zaměstnanců či příslušníků VS ČR ani systému kontrol výkonu služby a systému řízení, ale zabývá se trestnou činností vězněných osob. Kontrolní činnost u právě prošetřovaných, medializovaných kauz nemá ve své působnosti,“ podotkl. Mezi medializovanými kauzami VS se v poslední době objevily případy údajného týrání vězňů dozorci, a to například ve Světlé nad Sázavou nebo v Pardubicích.

Blažek v pořadu uvedl, že o rodinných vazbách svého náměstka se šéfem odboru kontroly VS nevěděl. „Je pravda, že příbuzenské vztahy by takto být – viděno zvnějšku – neměly,“ řekl. Označil za vyloučené, aby se Dohnalův bratr přihlásil do výběrového řízení na stálé vedení odboru kontroly.

Šéf VS Michailidis dále v analýze popřel tvrzení, že u bezpečnostního sboru pracují jeho děti i děti náměstka Dohnala. Napsal, že jeho syn nepůsobí u VS ani jinde ve státní správě a že Dohnalova dcera byla ve sboru řadovou referentkou a nyní je na mateřské dovolené.

V OVM také zazněla informace, že stížnosti z vězeňství má na ministerstvu spravedlnosti na starosti Jaroslav Gruber, bývalý náměstek generálního ředitele VS a někdejší šéf pankrácké vazební věznice, který z těchto funkcí odešel podle některých médií kvůli řízení v opilosti. “Jaroslav Gruber je dlouholetým pracovníkem ministerstva spravedlnosti. Dříve působil ve VS ČR, ale zde není zdokumentován žádný případ, že by měl někdy v minulosti řídit motorové vozidlo v opilosti,“ reagoval Michailidis.

(čtk)