Eskortní vůz Ilustrační foto: Vězeňská služba

Blažek se bude zabývat obsazením míst souvisejících s Vězeňskou službou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se bude zabývat obsazením některých míst souvisejících s Vězeňskou službou. Řekl to dnes v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Reagoval mimo jiné na informace, že bratr jeho náměstka pro vězeňství a bývalého šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala je od prosince pověřený řízením odboru kontroly ve Vězeňské službě. Blažek také připustil možnost, že Vězeňská služba bude muset letos dostat oproti návrhu státního rozpočtu víc peněz.

Blažek uvedl, že o rodinných vazbách svého náměstka se šéfem odboru kontroly Vězeňské služby nevěděl. „Je pravda, že příbuzenské vztahy by takto být – viděno zvnějšku – neměly,“ řekl. Věc chce s Dohnalem probrat. „Budeme se o tom bavit,“ podotkl. Považuje za vyloučené, aby se Dohnalův bratr přihlásil do výběrového řízení na stálé vedení odboru kontroly, dodal ministr.

Blažek reagoval i na informace, že stížnosti z vězeňství má na ministerstvu spravedlnosti na starosti Jaroslav Gruber, bývalý náměstek generálního ředitele Vězeňské služby a někdejší šéf pankrácké vazební věznice, který z těchto funkcí odešel podle některých médií kvůli řízení v opilosti. „Ve velmi krátké době se tím budu zabývat, všemi těmi věcmi,“ řekl ministr. Teprve potom chce rozhodovat o případných změnách, doplnil.

Premiér Petr Fiala s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

V otázce letošního rozpočtu Vězeňské služby Blažek připustil, že peníze škrtnuté v návrhu rozpočtu nynější vlády proti návrhu předchozího kabinetu bude nutné během roku věznicím vrátit. Rozpočet Vězeňské služby v návrhu rozpočtu přepracovaném novou vládou klesl o půl miliardy korun. Podle Blažka se může během roku stát, že budou potřeba v rozpočtu přesuny. „Teď to ale nikdo neví a uděláme všechno pro to, aby se ty přesuny dělat nemusely,“ řekl.

Přes nárůst trestně stíhaných příslušníků Vězeňské služby v posledních letech si Blažek nemyslí, že jde o systémové selhání. Upozornil, že soudy ročně uloží tresty dvěma až třem příslušníkům Vězeňské služby z celkového počtu 12.000. Podle Blažka jde o marginální čísla a množství podobných případů v Česku je zcela srovnatelné s okolními státy.

Ministr uvedl, že mu šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) potvrdil, že Vězeňská služba stíhané případy téměř vždy podchytí sama a obrátí se pak na GIBS s tím, aby se věc vyšetřovala. Podle údajů GIBS počet stíhaných příslušníků Vězeňské služby postupně vzrostl ze 16 v roce 2018 na loňských 47.

(čtk)