Předseda NSS Karel Šimka dlouhodobě nevidí v jednoinstančnosti kárných řízení - tedy v chybějící možnosti odvolání - zásadní problém. Foto: NSS

Do čela NSS míří právník a politolog Karel Šimka

Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Karla Šimku. Kontrasignaci potvrdil také premiér Petr Fiala, podle něhož je Šimka respektovanou osobností. Plzeňský rodák Šimka působí na NSS již od roku 2005, jako soudce začínal na Okresním soudu Praha-západ. Na NSS vedl nějaký čas jako soudce i oddělení analytiky, je členem rozšířeného senátu a kompetenčního senátu, od roku 2016 předsedá kárnému senátu pro řízení se soudci.

Karel Šimka vystudoval práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, titul JUDr. získal na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (UK). Je také doktorem politologie z Fakulty sociálních věd UK. Právo studoval také na Právnické fakultě Univerzity v Pasově.

V justici začínal v roce 1998 jako justiční čekatel na Krajském soudu v Praze, absolvoval také stáž na tehdejším správním úseku Vrchního soudu v Praze. Soudcem byl jmenován prezidentem Václavem Havlem v roce 2001, přidělen byl k Okresnímu soudu Praha-západ, kde měl na starosti exekuční a civilní agendu.

Dosud působí také na akademické půdě, je členem oborové rady doktorského studijního programu Teoretické právní vědy – Finanční právo a finanční věda na PF UK v Praze, člen Vědecké rady Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze a člen Vědecké rady Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Přednáší na Vysoké škole CEVRO. Obdržel titul Právník roku 2017 v oboru správního práva.

V odborné obci jsou ceněna jeho rozhodnutí především v oblasti daní, z poslední doby pak rozhodnutí ohledně zajišťovacích příkazů. Jím vedený kárný senát vydal také rozhodnutí, v němž se postavil proti populistickému volání po tom, aby se soudci uzavírali před společenskými styky. „Představa, že soudce se uzavře před okolním světem ve vší jeho pestrosti a složitosti do jakési klausury, a tím se stane nestranným a nezávislým, je nepochybně naivní“, stojí v odůvodnění rozhodnutí, jímž jím vedený kárný senát zprostil kárného obvinění soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Miroslava Veselého.

Tímto rozhodnutím ovšem dodnes vyvolává u některých svých kolegů negativní emoce. Krátce před svým jmenováním také čelil kampani v médiích, že on sám je „společensky nezdrženlivý“.

Šimku čeká řešení problému s přetížeností NSS. On sám je stoupencem mírného navýšení počtu soudců v kombinaci se stážemi a dočasným přidělením. Je znám jeho názor, že noví soudci NSS by měli přicházet jak z justice, tak i z jiných oborů práva, především z advokacie. V minulosti byl proti specializovaný senátům, proto nelze předpokládat, že by rušil současný systém rozvrhu práce NSS.

Petr Dimun