Předseda Krajského soudu v Hradci Králové Vladimír Lanžhotský Foto: archiv

Předseda Lanžhotský: Delegace některých činností ze soudců na asistenty je vítaná

Přenesení některé soudní agendy ze soudců na asistenty by přivítal předseda Krajského soudu v Hradci Králové Vladimír Lanžhotský. Delegace některých činností ze soudců na asistenty by podle něj mohlo vést ke zefektivnění práce soudů, uvedl dnes. Jednou z věcí, kterou by se měl zabývat vnitřní audit justice, je právě opodstatněnost přenesení činností na asistenty. Podle Lanžhotského po vnitřním auditu soudy volají již delší dobu. Případný personální audit v justici uvítal také předseda ostravského krajského soudu Petr Novák.

„V oblastech, ve kterých to právní předpisy připouští, již nyní ve východočeské justici vykonávají činnost asistenti nebo justiční čekatelé. Pro možnost dalšího přesunu agendy, za předpokladu posílení počtu asistentů na soudech, mohou být závěry vnitřního auditu směrodatné,“ uvedl pro ČTK Lanžhotský.

Justici čeká vnitřní audit, který by měl mimo jiné ukázat, kolik soudců konkrétní soudy potřebují. Revize by měla také odhalit, jak se proměnila soudní agenda a zda část z ní například nedokážou zvládnout asistenti, kteří jsou pro stát levnější než soudci. Po úterní schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) řekl prezident Soudcovské unie (SU) Libor Vávra.

Audit by měl podle Lanžhotského také stanovovat reálnou náročnost výkonu jednotlivých agend. „Očekávám, že jeho závěry mimo jiné doloží existenci činností ve výkonu soudnictví, které současná systemizace opomíjí, typicky rozhodování a některé úkony v exekučním řízení,“ uvedl dnes..

Doufá také, že poznatky z auditu přispějí k doplnění mezer, které současná systemizace justice vykazuje, a stanou se podkladem pro spravedlivé nastavení výkonu justice reflektující požadavky na ni kladené.

Soudcovská unie (SU) chtěla, aby audit provedla nezávislá firma. Náměstkyně Klára Cetlová ale podle prezidenta SU Libora Vávry na úterním jednání sdělila, že se pro tento záměr nepodařilo získat peníze z evropských fondů.

Předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák případný personální audit v justici vítá. S kolegy z řad dalších předsedů soudů se o podobném kroku baví delší dobu. „Bylo by dobře, aby ministerstvo zjistilo data, o která by se dalo při stanovení personálních potřeb soudů opřít,“ uvedl. Dodal, že z takového auditu by pak mělo vycházet při stanovení počtu soudců na jednotlivých soudech. „Věřím, že pak by potřeba personálního zajištění pro nás vyšla lépe, než je současná situace“ doplnil s tím, že audit by přinesl i personální stabilitu.

Případné přenesení části agendy na asistenty je podle Nováka reálné. Splněny ale musí být dvě podmínky – dost asistentů a soulad se zákonem danými procesními postupy.

(čtk)