Foto: Flickr

Státní zástupce znovu obžaloval tři muže stíhané s generálem Halenkou

Státní zastupitelství znovu obžalovalo tři muže, kteří byli společně s generálem Vladimírem Halenkou obviněni z nezákonných obchodů s vojenským materiálem. Uvedl to dozorový státní zástupce Pavel Prygl. K zastavení Halenkova stíhání sdělil, že se nepodařilo prokázat, že dané skutky spáchal právě tento bývalý příslušník armády. Přispělo k tomu podle něj i to, že někteří svědci změnili před soudem svou původní výpověď.

„Předložené nepřímé důkazy nesplňují podmínku jejich ucelenosti, tedy nelze je hodnotit tak, že tvoří ve svém souhrnu logickou, ničím nenarušenou a uzavřenou soustavu důkazů vzájemně se
doplňujících a na sebe navazujících, které jsou v takovém příčinném vztahu k dokazované
skutečnosti, že z nich možno dovodit jen jediný závěr a současně vyloučit možnost jiného
závěru. Proto státnímu zástupci nezbylo než trestní stíhání obviněného Ing. Vladimíra Halenky zastavit,“ zkonstatoval žalobce u generála Halenky. Případ dozoroval od počátku.

O ukončení stíhání generála Halenky čtěte zde.

Prygl napsal, že obžalobu podal na tři lidi „dříve činné na ministerstvu obrany a ve státním podniku“. Všechny tři viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, dva také ze zneužití pravomoci úřední osoby. Část trestných činů podle něj zůstala ve fázi pokusu.

„Podstatou jejich jednání bylo vyvádění majetku Armády ČR vyřazeného z používání cestou ministerstva obrany a mimo obchodní veřejnou soutěž za ceny nižší než obvyklé, a to pro Vojenský opravárenský podnik (VOP), přičemž tento podnik majetek dále, opět za cenu nižší než obvyklou, prodal jiné obchodní společnosti,“ popsal.

Z dřívějších informací vyplývá, že obžaloba se týká bývalého šéfa VOP Adolfa Veřmiřovského, exředitele někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josefa Lachmana a jeho zástupce Romana Pavlíka. Pražský městský soud je i společně s Halenkou v prosinci 2018 nepravomocně zprostil viny, vrchní soud pak po odvolání státního zástupce tento verdikt zrušil a vrátil věc k došetření. Halenka se poté po sedmi letech od obvinění dočkal zastavení stíhání.

„I přesto, že jsem zkonstatoval, že trestný čin se stal, byly ve vztahu k této osobě předloženy policejním orgánem pouze nepřímé důkazy, které netvoří ucelený řetězec, jenž by umožňoval soudu vyslovit odsuzující výrok,“ vysvětlil Prygl, proč nyní generálovo stíhání zastavil.

„Ve vztahu k bývalému příslušníkovi Armády ČR bylo třeba rovněž hodnotit, že důkaz o vědomé participaci na celém procesu v podobě informační zprávy pro ministra obrany, jež vycházela z činnosti Vojenského zpravodajství, nelze v řízení před soudem z důvodu charakteru pramenu důkazu použít,“ doplnil.

Státní zástupce nicméně trvá na tom, že z dalších důkazů poskytnutých ministerstvem obrany – z e-mailů a ze seznamů vyřazovaného majetků – je zjevné, že armádní majetek byl „s vědomím či na pokyn bývalého příslušníka Armády ČR“ vyřazován na objednávku státního VOP, aniž byl následně předmětem veřejných soutěží.

Halenka avizoval, že bude po státu žádat za stíhání odškodné v řádu desítek milionů korun.

(čtk)