Polsko, Litva a Ukrajina navíc koncem března ustavily společný vyšetřovací tým (JIT), který teď bude prokuratura ICC podporovat Foto: Pixabay

Čeští advokáti přispěli ukrajinským kolegům dvěma miliony korun, pomoc bude pokračovat

Díky podpoře zahraničních kolegů, tedy i českých advokátek a advokátů a jejich dvoumilionovému daru, vybrala Ukrajinská národní advokátní komora (NAAU) pro poškozené právníky více než 6 milionů hřiven. Ve středu 16. března 2022 se uskutečnilo online zasedání její správní rady, na němž Rada advokátů Ukrajiny posuzovala více než 20 žádostí o pomoc advokátů postiženým válkou. Českou justici o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Viceprezident NAAU Valentyn Gvozdiy, který od prvních dnů války koordinoval kontakty s advokáty cizích zemí a jednotlivých regionů, mimo jiné i s Českou advokátní komorou, poděkoval českým advokátům za jejich finanční pomoc.

„Shromáždili jsme více než 6 milionů hřiven. Jen naši kolegové z České republiky darovali 80 000 eur,“ uvedl Valentyn Gvozdiy. Zdůraznil, že fond obhospodařuje správní rada NAAU, která přijímá žádosti od advokátů postižených válkou. Většina těch, které již správní rada posuzovala, pocházela od těch, kteří žili v oblasti Kyjeva – v Gostomel, Bucha, Irpin. Dorazily však už i žádosti z Charkova a Mykolajiva.

Za všechny aktivity, ale zejména za finanční prostředky, poděkoval viceprezident NAAU Valentyn Gvozdiy ve svém e-mailu přímo předsedovi ČAK JUDr. Robertu Němcovi, LL.M.: „Potvrzujeme přijetí vaší finanční podpory a znovu za ni vašim kolegům mnohokrát děkujeme! Peníze jsou již v procesu rozdělování naší správní radou a samozřejmě pro vás připravíme podrobné informace, jak byly finanční prostředky použity.“

Advokátní komory z různých zemí a jednotlivých evropských měst poskytují rozličné druhy podpory kolegům z Ukrajiny a jejich rodinám, které jsou zveřejněny na oficiální facebookové stránce NAAU.

„Na ní je uveden i odkaz na seznam českých advokátek a advokátů Pro Bono, stejně jako základní informace pro ukrajinské uprchlíky, které dala k dispozici hned v prvních dnech invaze Česká advokátní komora. Na její transparentní účet, z něhož byl poslán dvoumilionový dar, který mimochodem činil téměř 60 % z celkově vybrané částky NAAU, mohou advokáti i veřejnost přispívat nadále, protože kolegiální pomoc ČAK nekončí,“ uvedla Iva Chaloupková.

(epa)