Desetitisíce uprchlíků míří do Česka Foto: Policie ČR

ČR čelí migrační vlně velkého rozsahu, připravuje se na ní od roku 2005

Vláda čelí migrační vlně velkého rozsahu. Kvůli zajištění důstojných podmínek pro Ukrajince na území ČR počítá vláda ukládáním pracovních povinností. Koordinace je nezbytná. Předpokládá se také omezení vlastnických a podnikatelských práv. Česká vláda identifikovala riziko války na Ukrajině už v roce 2016, na migraci se připravuje od roku 2005.

Vyplývá to z odůvodnění vyhlášeného nouzového stavu. Ten kabinet vyhlásil usnesením ve středu 2. března 2022 s platností od pátku 4. března 2022.

Hlavním důvodem vyhlášení nouzového stavu je migrační vlna velkého rozsahu, ke které dochází nebo dojde na území České republiky v souvislosti s Ukrajinci prchajícími před válkou. „V důsledku vypuknutí mezinárodního ozbrojeného konfliktu, zapříčiněného ruskou agresí, opouštějí území Ukrajiny statisíce uprchlíků. Nejvíce zasaženými zeměmi jsou státy sousedící s Ukrajinou, zejména Polsko. Tisíce osob však přicházejí i do České republiky,“ uvádí česká vláda v odůvodnění vyhlášení nouzového stavu.

Na cizinecké policii či v asistenčních centrech se ve čtvrtek zaregistrovalo 8400 lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Dnes to uvedla mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. Od začátku ruské invaze se v Česku ohlásilo přes 33.000 uprchlíků z Ukrajiny. Kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny platí v Česku od dnešní půlnoci nouzový stav. Ministerstvo vnitra udělilo ve čtvrtek 8309 speciálních víz určených pro lidi zasažené invazí, celkem má tato víza téměř 22.000 uprchlíků, uvedlo ministerstva vnitra na twitteru.

„Vláda ČR v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen “ústavní zákon o bezpečnosti ČR”), vyhlašuje svým usnesením nouzový stav pro území České republiky, a to z důvodu značného ohrožení vnitřního pořádku a bezpečnosti v souvislosti s migrační vlnou velkého rozsahu, k níž dochází na území České republiky v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině,“ uvádí proto vláda v úvodu odůvodnění.

Česká republika se připravuje patnáct let

Podle odůvodnění přichází nyní denně na území ČR 5000 osob. „Podle průběžně sledovaných dat však tato kapacita bude velmi brzo, nejpozději během nejbližších dnů, vyčerpána. Opatření a finanční prostředky k zajištění zvládnutí daleko vyšších počtů příchozích budou tak podle stávajícího usnesení č. 129/22 nedostatečné,“ uvádí vláda v odůvodnění s tím, že s vyhlášením nouzového stavu počítá plán k „migrační vlně velkého rozsahu“.

Česká vláda s migrační vlnou velkého rozsahu dlouhodobě počítá. Například v roce 2019 kvůli tomuto riziku měnila azylovou legislativu, jak Česká justice informovala.

Na příliv žadatelů o azyl, ale i migrantů se český stát připravuje už více než patnáct let, od roku 2005, jak vyplývá z materiálů, které Česká justice už dříve publikovala. Hrozba přílivu uprchlíků před válkou z Ukrajiny byla už v roce 2016 označena za reálnou v souvislosti s materiálem Rozvoj policie v letech 2016 – 20. Tento materiál uvádí mezi největšími bezpečnostními riziky „vnitřní bezpečnostní a politickou krizi na Ukrajině spojenou s možným vměšováním zvnějšku“. Také o těchto plánech Česká justice již dříve informovala.

Vláda předpokládá omezení vlastnických práv a podnikání

Podle odůvodnění vyhlášeného nouzového stavu je nyní nezbytné zajistit důstojné podmínky a plnohodnotný život Ukrajinců prchajících před válkou na území ČR, což je nutné organizovat a koordinovat: „Tato koordinace je nezbytná, aby mohly být zajištěny důstojné životní podmínky pro přicházející válečné uprchlíky a předešlo se tak utrpení těchto osob, které by při nedostatku potřebných kapacit a nástrojů bylo nevyhnutelné. Zároveň je již v tuto chvíli patrné, že některé související činnosti, zejména v oblasti vyřizování správních agend spojených s příchodem velkého množství osob z Ukrajiny na území ČR, již není možné zvládnout ani při maximálním nasazení orgánů k tomu věčně příslušných, přičemž bez využití krizových opatření může tato situace vést k zásadnímu ochromení výkonu některých agend důležitých pro fungování státu,“ uvádí česká vláda v odůvodnění nouzového stavu.

K tomuto cíli hodlá česká vláda využít všechny možnost, které jídává krizový zákon včetně ukládání pracovních povinností občanům nebo omezení vlastnických a užívacích práv nebo práva podnikat.

„V návaznosti na nutné zajištění všech výše uvedených činností tak vláda předpokládá možnost uložení některých omezení či povinností, a to v souladu s konkrétně vymezenými ustanoveními krizového zákona- zejména pak možnost uložení pracovní povinnosti (např. v rámci organizační výpomoci), posílení ubytovacích kapacit, opatření k pobytu cizinců nebo osob bez státní příslušnosti, omezení vlastnického a užívacího práva, práva k výkonu podnikatelské činnosti atd. Konkrétní opatření bude vláda vydávat dle aktuální potřeby v návaznosti na pokračující rozsah migrační vlny,“ stojí doslova v odůvodnění vyhlášení nouzového stavu.

Irena Válová