Náramky od firmy SuperCom Foto: SuperCom

Nové náramky pro vězně by měly vyjít na 73 milionů korun, odhaduje ministerstvo

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) připravuje další zakázku na elektronický monitorovací systém vězňů (EMS). Nový systém by měla spravovat Probační a mediační služba (PMS) a oproti tomu minulému by zahrnoval pouze monitoring setrvání v místě bydliště a dodržování zákazu vstupu do vymezených zón. Odhad nákladů na pořízení nového systému je 73 mil. Kč.

MSp přestalo na podzim minulého roku používat systém EMS, který provozovala společnost SuperCom, pracovníci PMS začaly kontrolu provádět fyzicky. V prosinci pak odstoupilo ministerstvo od smlouvy.

Na projekt mělo MSp v rozpočtu 190 mil. Kč, po úpravách v roce 2019 a ukončení provozu stávajícího systému má tak ministerstvo k dispozici 73 mil. Kč. Ty chce použít na nový systém EMS. Pro tyto účely si již v roce 2021 nechalo zpracovat analýzu od poradenské společnosti KPMG.

Ta navrhla MSp řešení, kdy by systém zajišťoval kontrolu setrvání osoby v obydlí a případné dodržování zákazu vstupu do vymezených zón. Tedy například bez kontroly požívání alkoholu či sledování přiblížení monitorované a chráněné osoby.

Po zkušenostech z provozu stávajícího systému chce mít nyní stát pod kontrolou celé řešení, včetně dat. Nebude tedy poptávána služba sledování, ani cloudová služba. Má se také využít již pořízený hardware a zaměstnanci PMS, kteří již s EMS pracovali. Celkové náklady na pořízení nového systému, datové služby a zajištění provozu po dobu 7 let odhaduje MSp na 143 mil. Kč. To představuje pořízení 700 sad zařízení, přičemž MSp odhaduje, že ročně jich bude využíváno okolo 200. Zbytek je určen jako záloha.

Smlouvu s novým dodavatelem řešení EMS plánuje MSp uzavřít do konce roku 2022 a systém spustit v druhé polovině roku 2023.

Petr Dimun