Kandidát na funkci ústavního soudce a advokát Petr Poledník Foto: Česká advokátní komora

Senát na příští schůzi projedná nominaci Poledníka na ústavního soudce

Nominaci advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce senátoři projednají na své nadcházející schůzi, která začne 11. května. Vyplývá to z programu na webu Senátu. Nominaci Poledníka ještě předtím posoudí výbory horní komory parlamentu. Z dosavadních vyjádření senátoru vyplývá, že nominace prezidenta Miloše Zemana spíše neprojde.

Předběžná stanoviska už zaujaly některé kluby v Senátu. Kromě senátorů STAN nominaci nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl už dříve její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Podobně nepříznivě se k návrhu zřejmě postaví i lidovecký klub.

Bývalého místopředsedu České advokátní komory Poledníka veřejně deklarovaná odmítnutí senátorů překvapila. „Nominace si vážím, což by učinil každý právník, který by byl takto osloven. Pokud se jedná o předběžné stanovisko Senátu, tak v tomto směru jsem trochu překvapen, že ještě předtím, než mám Senát požádat o důvěru, tak už takové stanovisko zaujal,“ uvedl už dříve advokát.

Senátoři za Starosty k odmítavému postoji vůči Poledníkovi dospěli podle svého předsedy Petra Holečka na základě různých informací. Jednou z nich bylo to, že Poledník nerespektoval při exekučních řízeních rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonných exekucích, uvedl Holeček. Údajně vydával neplatné rozhodčí nálezy. Poledník k tomu uvedl, že je to historická událost a že tady bylo určité právní prostředí, které to umožňovalo. „Pak vyšlo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který do té celé oblasti tehdejší rozhodčí praxe vnesl světlo a rozhodl tak, že ty rozhodčí položky prohlásil za neplatné,“ uvedl Poledník. Ohradil se také proti tomu, že byl autorem obsahu rozhodčí doložky. Někteří senátoři Poledníkovi vytýkají i podle nich nedostatečnou publikační činnost.

Sedmdesátiletý Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory. „Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti prezident.

Na Ústavním soudu se místo uvolnilo po Kateřině Šimáčkové, která se stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyjádřil politování nad tím, že Zeman na volné místo nenavrhl ženu.

(epa, čtk)