Na běžný kriminální případ celníci nasadili před rokem nebývalou sílu: nesčetně lidí, operativní techniku, sledování. A prokazatelně do něj nezákonně zapojili i armádní specialisty z prostějovské 601. skupiny speciálních sil. Foto: Celní správa

Vláda povolává vojáky i ozbrojence od celníků do policejní služby kvůli předsednictví EU a covidu

Nařízením vlády povolává vláda k plnění úkolů policie 120 vojáků v činné službě se zbraněmi a 30 příslušníků ozbrojené Celní správy. Stane se tak od 1. července 2022 kvůli českému předsednictví EU s platností do konce roku. Jen sama policie podle vnitra na mimořádná opatření nestačí. Vojáci budou řídit auta s politiky a zajišťovat s pyrotechniky a psy bezpečnost. Celníci mají obsluhovat rentgen.

Nařízení vlády je od 28. března 2022 v připomínkovém řízení. Návrh je předkládán ministerstvem vnitra mimo legislativní plán vlády „na základě potřeby posílení Policie ČR v průběhu předsednictví ČR v Radě EU“.

Úplný návrh nařízení vlády je zde.

V souvislosti s českým předsednictvím bude podle návrhu „pro zajištění bezpečnostního opatření k plnění úkolů Policie České republiky povoláno nejvýše 120 vojáků v činné službě a 30 příslušníků Celní správy České republiky“. Podle dohody z roku 2019 vyčlení na pomoc ministerstvu vnitra vojáky ministerstvo obrany a příslušníky ozbrojené části Celní správy ministerstvo financí.

Počty vojáků a celníků obsahuje § 1 návrhu nařízení vlády.

Vojsko bude řídit vozidla s delegáty

Na bezpečnosti českého předsednictví se tak má podílet celkem 100 vojáků, kteří budou určeni „k řízení vozidel k přepravě členů oficiálních delegací“, 10 psovodů na bezpečnostní prohlídky a 10 pyrotechniků vykonávajících pyrotechnické prohlídky, uvádí důvodová zpráva.

Celkem 30 příslušníků Celní správy České republiky pak bude vyčleněno „ke spolupráci na zajištění ochrany určených významných objektů v souvislosti s předsednictvím a obsluze mobilního velkokapacitního rentgenu“.

Ministryni obrany se ukládá

Kteří vojáci a kteří příslušníci Celní správy budou přesunuti k policejní službě rozhodnou podle § 3 vládního nařízení ministři dotčených rezortů. „Ministryně obrany určí vojáky v činné službě, včetně vojenské techniky a výzbroje, k plnění úkolů podle § 1. Ministr financí určí příslušníky Celní správy České republiky, včetně techniky a výzbroje, k plnění úkolů podle § 1,“ zakotvuje předmětný paragraf.

„Tímto ustanovením se ministryni obrany ukládá určit vojáky v činné službě, kteří budou plnit úkoly Policie České republiky podle tohoto nařízení, a vojenskou techniku a výzbroj, která jim k tomu bude dána k dispozici. Obdobná povinnost se ve vztahu k příslušníkům Celní správy České republiky ukládá i ministru financí. Předpokládá se, že vojáci budou úkoly plnit s využitím krátkých střelných zbraní,“ uvádí se k § 3 v důvodové zprávě.

Policie na mimořádná opatření nestačí

Pomoc ze strany Ministerstva obrany České republiky, Armády České republiky a Celní správy České republiky je nezbytná, neboť v době konání mimořádných bezpečnostních opatření, tj. v době od 1. července 31. prosince 2022, kterou je nutno považovat za dobu nezbytně nutnou, lze důvodně předpokládat, že síly a prostředky Policie České republiky nebudou dostatečné k zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti, stojí v důvodové zprávě k nařízení vlády.

„Policie České republiky nedokáže poskytnout z vlastních zdrojů dostatečný počet policistů a prostředků a zabezpečit tak plnění plošně zvýšených bezpečnostních opatření v delším časovém horizontu bez vlivu na řádné plnění svých úkolů. Povolání vojáků v činné službě v intencích navrhovaného nařízení vlády však v žádném případě neznamená, že by Policie České republiky přestala plnit činnosti související s vyhlášenými bezpečnostními opatřeními,“ stojí rovněž v důvodové zprávě k návrhu ministerstva vnitra.

Zaplatí to obrana a finance

Kromě nárůstu výtržností, pouliční kriminality a zvýšených požadavků na bezpečnost akcí souvisejících s předsednictvím počítá návrh rovněž s podzimní epidemií Covidu-19. „Na podzim 2022 též nelze vyloučit opětovnou potřebu zvýšené činnosti Police České republiky v souvislosti s onemocněním COVID-19,“ uvádí se doslova v důvodové zprávě.

Předmětná opatření a povolání vojska a celníků přinesou náklady nad rámec schváleného rozpočtu pro rok 2022. Hrazeny budou dotčenými ministerstvy obrany a financí, uvádí se v důvodové zprávě. „Počítá se s tím, že rozpočet resortu obrany a financí pokryje náklady na plat, stravování, ubytování i výstroj povolaných vojáků a celníků. Vojáci i celníci by měli plnit úkoly Policie ČR v rámci fondu pracovní doby, při jejich využití není počítáno s přesčasovými hodinami,“ stojí v odůvodnění návrhu vládního nařízení.

Irena Válová