Finanční správa Foto: Finanční správa

MF chce změnit zákon a poté vypsat výběrové řízení na šéfa finanční správy

Ministerstvo financí chystá vypsat výběrové řízení na pozici generálního ředitele Generálního finančního ředitelství nejpozději do září po změně legislativy. Výběru nového šéfa finanční správy brání omezení v zákoně, které fakticky neumožňuje, aby se stal šéfem finanční správy někdo mimo ni nebo ministerstvo financí. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Do 28. března byla šéfkou finanční správy Tatjana Richterová, která na vlastní žádost skončila, správu vedla od konce roku 2018. Finanční správu nyní řídí zástupce bývalé generální ředitelky Jan Ronovský.

„Na pozici generálního ředitele Generálního finančního ředitelství je stanovena zákonem o finanční správě omezující podmínka, která se stala účinností zákona o státní službě nadbytečnou,“ uvedlo MF.

Podmínka stanoví mimo jiné to, že generálním ředitelem může být jmenován pouze zaměstnanec, který byl zařazen v orgánu finanční správy, v územním finančním orgánu, nebo na ministerstvu financí a podílel se na výkonu pravomoci těchto orgánů alespoň pět let. „Jinými slovy, generálním ředitelem by se mohl stát pouze někdo, kdo pracoval buď na MF nebo finanční správě, nikde jinde. Nemohl by přijít z žádného jiného úřadu veřejné správy a už vůbec ne třeba ze soukromého sektoru,“ dodalo MF. Funkce navíc podléhá služebnímu zákonu.

Úřad nyní připravuje změnu legislativy a následně chce vyhlásit výběrové řízení, a to nejpozději do září. „To je samo o sobě dostatečnou zárukou, že se přihlásí kvalitní uchazeči s náležitou odborností,“ uvedlo MF.

Současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při nástupu do funkce uvedl, že mezi jeho priority patří mimo jiné změna přístupu finanční správy k daňovým poplatníkům tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který musí poskytovat klientsky orientované služby. Správa v minulosti čelila obvinění z toho, že například zneužívá zajišťovací příkazy. Na počátku letošního roku finanční správu kritizovaly podnikatelské svazy, že postupuje při posuzování žádostí o kompenzační bonus a hodnocení podmínek procesně nezákonným způsobem a příliš omezujícím způsobem. Ministerstvo financí i finanční správa kritiku o restriktivnějším postupu odmítly.

Richterová funkci získala na základě výběrového řízení. Předtím od roku 2013 vedla Finanční úřad pro hlavní město Praha. Ve finanční správě působí od roku 1991, kdy začala pracovat na Finančním úřadu v Ústí nad Labem.

(čtk)