Bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Česká advokátní komora

Zemanová: Soudní moc nemá svého legitimního zástupce. Činí ji to zranitelnou a slabou

Soudcovská unie vidí nebezpečí v tom, že soudní moc nemá svého legitimního zástupce, který by pojmenovával potřeby soudnictví, stanovoval by koncepci a dokázal o tom hovořit s ostatními reprezentanty soudní moci. „To ji činí velmi zranitelnou a slabou. Projevuje se to i na výkonu soudní moci ve vztahu k účastníkům k řízení,“ varovala na Sjezdu českých právníků emeritní prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová a připomněla tak, že v Česku chybí tzv. Nejvyšší rada soudnictví.

Potřeby soudnictví pojmenovává a stará se o ně nyní ministerstvo spravedlnosti. „Upozorňujeme na to, že ministerstvo je součástí výkonné moci. Jde o dlouhodobý problém a deficit. Je to slabé místo, které budeme připomínat,“ uvedla Zemanová. Je podle ní nebezpečné nechávat soudní moc v křehkém systému.

Nejvyšší rada soudnictví představuje instituci, která stojí samostatně a představuje hlavní samosprávný orgán celé moci soudní. Jako taková je tedy na dalších státních mocích, moci zákonodárné a především moci výkonné. Tento systém funguje například na Slovensku, ale i v dalších zemích Evropy. Na Slovensku byl do roku 2014 předsedou rady kontroverzní Štefan Harabin, který zároveň stál v čele Nejvyššího soudu.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Jiří Reichl

Příznivcem zřízení Nejvyšší rady soudnictví je i současný prezident Soudcovské unie Libor Vávra. „Praktický život nám třicet let dokazuje, že podíl soudců na správě soudní moci musí stoupat, máme-li se úspěšně vyhýbat nekvalifikovaným a populistickým rozhodnutím. A on ten podíl soudců stoupá i u nás, ekonomické a personální pravomoci předsedů soudů jsou dnes fakticky řádově větší, než byly na začátku devadesátých let. Tento trend musíme posilovat a snažit se více zapojit i Soudcovské rady na jednotlivých soudech,“ uvedl už dříve pro Českou justici.

Velmi živá politická debata o zřízení soudcovské rady se vedla za exministra Roberta Pelikána. Po jeho odchodu se snahy o její prosazení utlumily. Jeho nástupce Jan Kněžínek v roce 2018 uvedl, že vytvoření nové instituce není aktuální a že se obává toho, aby se do sebe samospráva soudců takzvaně nezakonzervovala.

Zřízená Nejvyšší rady soudnictví pak v roce 2019 odmítl expertní tým prezidenta Miloše Zemana. Odpůrkyní soudcovské samosprávy byla i exministryně spravedlnosti a Zemanova poradkyně Marie Benešová.

Eva Paseková