Justiční stráž Foto: Vězeňská služba

Ministerstvo: Většina soudů umožňuje uložit si při návštěvě soudu zbraň do trezoru

Povinnost mít u soudu či v jiné veřejné instituci, která zapovídá vnášení zbraní prostor, kde je možné si zbraň uložit, ukládá od loňska zákon. „Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních či chráněných prostor, umožní jejímu držiteli uložení krátké zbraně v souladu se zákonem,“ říká ustanovení doslova. Právo nosit u sebe zbraň zaručuje Ústava. Podle Ministerstva spravedlnosti většina soudů uložení zbraně umožňuje.

Na to, že není kde si na soudu uložit zbraň, upozornil jeden z advokátů Českou advokátní komoru. Novela zákona o zbraních a střelivech, která soudům a dalším veřejným institucím povinnost umožnit uložení zbraně ukládá, přitom platí již více než rok. Ministerstvo spravedlnosti soudy na novinu včas upozornilo. „Zároveň jsme soudům doporučili přijmout organizační a technická opatření, která by umožňovala soudům naplnění povinností stanovených zákonem o zbraních a střelivu a zákonem o soudech a soudcích,“ řekl České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Realizace opatření jsou v kompetenci jednotlivých soudů. „Podle informací, kterými disponujeme, je v současné době již ve většině budov soudů otázka možnosti ukládání krátkých střelných zbraní vyřešena přijetím příslušných technických a organizačních opatření. Situace na zbývajících objektech je řešena v součinnosti Ministerstva spravedlnosti, Generálního ředitelství Vězeňské služby (zajišťujícího prostřednictvím justiční stráže ostrahu objektů soudů) a daných složek,“ dodal mluvčí.

Podle zjištění České justice skutečně většina soudů místnost či trezor na uložení zbraně má. Například na Krajském soudu v Brně si lze zbraň uložit i se zásobníky zvlášť. Justiční stráž má klíče od místnosti, ale nemá klíče od schránky, kam si zájemce zbraň uloží. „Městský soud v Praze má pro uváděné účely zajištěny prostory s jednotlivými trezorovými oddíly. Dočasné uložení zbraní je zájemcům umožňováno za součinnosti justiční stráže,“ uvedl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Zbraň je možné uložit například i na Krajském soudu v Českých Budějovicích, kde lze uložit zbraň do schránky k tomu určené dle pokynu justiční stráže v prostoru vstupu do budovy krajského soudu.

Krajský soud v Ostravě na návštěvníky apeluje, aby zbraně k soudu nenosili. „Máme zde však trezor, ve kterém je možné zbraně uzamknout,“ řekla České justici mluvčí Martina Schwettrová.

Eva Paseková