Obvodní soud pro Prahu 1 rozhoduje i případy celostátního významu. Foto: Ire Neuman

Ve výběrovém řízení na šéfku Obvodního soudu pro Prahu 1 uspěla Marsová

Ve výběrovém řízení na nového předsedu Obvodního soudu pro Prahu 1 uspěla Hana Marsová, současná místopředsedkyně tohoto soudu. Mluvčí městského soudu Adam Wenig uvedl, že druhá uchazečka – trestní soudkyně a kolegyně Marsové Pavla Hájková – před ústním pohovorem odstoupila.

Městský soud ve vyrozumění o výsledku výběrového řízení napsal, že uspěla jediná účastnice výběrového řízení, a to s počtem 49 bodů. Maximální možný počet získaných bodů je 50. O tom, že do výběrového řízení se přihlásily dvě uchazečky, již Česká justice dříve informovala.

Výběrové řízení, které spočívá v pohovoru před pětičlennou komisí, se konalo dnes. Nová předsedkyně by měla nastoupit k 1. srpnu. Dosavadní šéf soudu Michal Princ přechází k Městskému soudu v Praze.

Marsová je soudkyní od roku 2009. U obvodního soudu má jako místopředsedkyně na starosti civilní úsek. Je také tiskovou mluvčí pro občanskoprávní agendu. Její původní protikandidátka Hájková, která soudí od roku 2006, zastává na tomtéž soudu post mluvčí pro trestní věci.

Soud pro Prahu 1, který sídlí na Ovocném trhu, řeší vzhledem ke svému obvodu i případy, které se týkají řady státních úřadů či obou komor Parlamentu. Z mediálně sledovaných kauz Marsová posuzovala žalobu notáře Václava Halbicha, jenž se domáhal odměny v souvislosti se zastupováním ČSSD ve sporu o Lidový dům. Hájková zase měla na starosti mimo jiné kauzu zneužití Vojenského zpravodajství, v níž figurovala manželka expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana.

„Jedničce“ šéfoval svého času dnešní prezident Soudcovské unie a bývalý předseda Městského soudu v Praze (MS) Libor Vávra, místopředsedou zde byl ústavní soudce Jaromír Jirsa, krátce také současná předsedkyně MS Jaroslava Pokorná.

Podle zákona o soudech a soudcích jmenuje předsedu okresního – a tedy i obvodního – soudu ministr spravedlnosti z řad soudců, a to na návrh předsedy příslušného krajského soudu. V tomto případě tedy šéfky pražského městského soudu Jaroslavy Pokorné. Uchazeči o post museli mít nejméně pětiletou soudcovskou praxi a také „odborné znalosti, profesní zkušenosti a morální vlastnosti, které dávají záruku řádného výkonu funkce“.

(čtk, epa)