Pokud by byl přivzat nový znalec, který by nejdříve musel nastudovat spis, a pak vypracovat posudek, následkem by byly průtahy v trestním řízení Foto: Pxfuel

Znalkyně stane před soudem v Mostě kvůli posudku na opilou soudkyni

Před soudem v Mostě stane znalkyně kvůli posudku vypracovanému pro někdejší místopředsedkyni ústeckého krajského soudu Markétu Lehkou, která byla odsouzena za řízení pod vlivem alkoholu. Znalkyně Eva Herkommerová ve svém dokumentu opilost zpochybňovala. Za křivou výpověď jí hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, případně zákaz činnosti.

Herkommerová podle obžaloby vědomě a v rozporu s poznatky z oboru zhotovila znalecký posudek, v němž mimo jiné uvedla, že je víc než pravděpodobné, že hladina alkoholu v krvi u soudkyně Lehké ve chvíli, kdy jí zastavila policejní hlídka, byla nulová, a že tedy neřídila auto pod vlivem alkoholu.

Hlídka Lehkou zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně odmítla. Hájila se tím, že zvýšenou hodnotu způsobily léky Stopangin a Bromhexin. Za řízení v opilosti dostala podmínku, peněžitý trest a přišla o talár. Nejvyšší soud letos v únoru odmítl její dovolání.

Znalec obžaloby a odborník, který vypracoval revizní posudek, obhajobu Lehké odmítli. Herkommerová v posudku i u mosteckého soudu uvedla, že výsledek obou dechových zkoušek nepochybně ovlivnily léčivé přípravky. Obžalovaná je z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

(čtk)