Vnitro chce obnovit lustrační povinnost pro ministry a jejich náměstky

Ministři a jejich náměstci mají znovu dostat povinnost prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě, novelu už rozeslal do připomínkového řízení. Povinnost zanikla po přijetí zákona o státní službě.

Sjednocení předpokladů pro výkon funkcí na všech úrovních podle vnitra povede k posílení právní jistoty demokratického státu.

„Je nepřípustné, aby lidé s politickou i odbornou rozhodovací pravomocí nemuseli na rozdíl od svých podřízených prokazovat, že se nezapletli s totalitním režimem. Zrušení povinnosti čistého lustračního osvědčení u členů vlády byla chyba. Jejím napravením znovu naplňujeme původní záměr zákona,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V současnosti může žadatel o vydání lustračního osvědčení žádat jen v listinné podobě a správní poplatek uhradit pouze kolkovou známkou. Vnitro v novele navrhuje umožnit žádat o osvědčení také elektronicky a poplatek zaplatit bezhotovostně.

Lustrace budily pozornost při jmenování někdejší vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Předseda hnutí ANO a tehdejší ministr financí Andrej Babiš totiž nepředložil lustrační osvědčení. Pravicová opozice tehdy poukazovala na to, že kabinet porušuje platná pravidla už při svém vzniku.

(čtk)