Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013 Foto: Ministerstvo financí

Ministerstvo financí v pololetí vyplatilo za advokáty a poradce pro arbitráže 15 milionů korun

Ministerstvo financí (MF) v pololetí vyplatilo poradním orgánům, poradcům, advokátům a advokátním kancelářím zhruba 1,1 milionu korun. Vedle toho zaplatilo advokátům za právní služby související s mezinárodními arbitrážemi 14,2 milionu korun. Vyplývá to ze zveřejněných seznamů poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří. Loni v pololetí ministerstvo zaplatilo za poradenství 70.000 korun a za právní služby za arbitráže 20 milionu korun. Meziročně tak jde o pokles.

Za poradenství v letošním prvním pololetí MF zaplatilo peníze za zpracování analýz a konzultace v oblasti finančního sektoru, sociálních služeb a zdravotnictví, a to dohromady za 468.000 korun. Dalších 608.000 Kč resort vyplatil za další poradenské služby. V případě právního poradenství u arbitráží MF vyplatilo nejvíce za právní služby ve sporech ohledně podpory solární energie, a to 13,1 milionu korun. V současnosti vede MF jednu solární arbitráž s Natland Investment Group, Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited a Radiance Energy Holding. V dalších sporech Česko již v předchozích letech uspělo.

Česko podle údajů MF aktuálně čelí čtyřem mezinárodním arbitrážím. Souhrnná výše všech žalovaných a vyčíslených nároků je zhruba 6,2 miliard korun. Jako poslední zatím oznámil letos v únoru zahájení arbitráže izraelský občan Asael Halevi. Spor o zhruba 133 milionů korun se týká údajného vyvlastnění pozemků určených k developerskému projektu.

Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013. Jedním z úkolů je zveřejňování poradců a poradních orgánů. Zveřejnění seznamu těchto orgánů, včetně jejich personálního obsazení, má podle MF pomoci k větší důvěře veřejnosti ke státní správě a její transparentnosti. Seznam se aktualizuje vždy k 1. červenci a k 1. lednu kalendářního roku.

(čtk)