VSZ v Olomouci Foto: Veřejná žaloba

Nástupcem náměstka VSZ Olomouc Komára se má stát Radek Bartoš

Novým náměstkem vedoucího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) Radima Daňhela se má stát Radek Bartoš. Dosavadního ředitele odboru trestního řízení VSZ vybral sám Daňhel a podle informací České justice ho byl již minulý týden na ministerstvu spravedlnosti představit. Bartoš ve funkci nahradí Pavla Komára, který končí ve funkci s posledním srpnovým dnem.

Informace České justice o návrhu Bartoše potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Novým náměstkem VSZ v Olomouci se má stát Radek Bartoš, dosavadní ředitel odboru trestního řízení. Podle informací České justice byli osloveni i dva státní zástupci mimo struktury VSZ v Olomouci, ti ale nabídku odmítli.

Radek Bartoš působí na VSZ v Olomouci již 11 let. Předtím pracoval na olomoucké pobočce Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Dva roky byl také zástupcem Petra Šeredy na odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Ředitelem odboru trestního řízení je od roku 2019, a to na návrh Pavla Komára, když nahradil předchozího ředitele, který odešel do důchodu.

Bartoš má mezi kolegy dobrou odbornou pověst. U soudu zastupoval veřejnou žalobu například v případech spojených s tzv. lihovým bossem Radkem Březinou či údajným tunelováním Mostecké uhelné společnosti. V roce 2007 Bartoš vykonával dohledovou prověrku na postupem přerovského Okresního státního zastupitelství v případu tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Veřejně se pak zastal svých přerovských kolegů, když dohledová prověrka KSZ v Brně dospěla k závěru, že v případu v této fázi řízení došlo k pochybením.

VSZ v Olomouci vede od poloviny července Radim Daňhel. Ten nahradil Ivo Ištvana, který od dubna přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně.

Petr Dimun, Eva Paseková