Ilustrační foto: Pixabay

Soud poslal advokátovi rozsudek s označením „opilý lže“. ÚS to označil za pochybení

Ústavní soud odmítl stížnost v kauze dopravní nehody, kde se za neobvyklých okolností objevily pochybnosti o nestrannosti verdiktu Okresní soud ve Strakonicích totiž do názvu souboru s rozsudkem promítl svůj náhled na případ. Soubor odeslal do datové schránky advokáta s označením „DOP. NEHODA-OPILÝ-LŽE“. Ústavní soudci považují odeslání souboru s pracovním názvem za pochybení, nikoliv však za projev podjatosti. Usnesení je dostupné v databázi ÚS.

Ústavní soudci poukázali na to, že písemné vyhotovení rozsudku vzniklo až po vynesení výroku o vině a trestu. „Stěží tedy pojmenování textového souboru s rozsudkem může bez dalšího způsobit důvodné podezření o podjatosti soudu (soudce),“ stojí v usnesení.

Název souboru prý mohl být formulovaný neutrálněji, například s využitím spisové značky. Podle ÚS však nelze přehlédnout to, že popis v názvu souboru přesně odpovídá obsahu rozsudku.

„Jinak vyjádřeno, jestliže soud v rozhodnutí detailně vysvětluje, proč byl dle něj stěžovatel při nehodě opilý a proč považuje stěžovatelovu verzi událostí za lživou, je absurdní jej obviňovat z podjatosti jen proto, že tytéž závěry (následně!) přenese do názvu souboru,“ pokračuje usnesení.

Okresní soud muže uznal vinným z ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci. Uložil mu podmíněný trest. Muž podle rozsudku řídil pod silným vlivem alkoholu, nedobrzdil před kolonou a naboural do auta před sebou, které dále srazilo před ním stojící moped.

Řidička nabouraného vozidla i řidič mopedu utrpěli zranění, pachatel jim neposkytl pomoc a od nehody odjel. Po zhruba půlhodině jej zadrželi na jiném místě policisté. Muž tvrdil, že nehodu vůbec nezavinil, místo opustil kvůli spěchu na pracovní schůzku a že alkohol vypil až po nehodě.

(čtk, epa)