Strakonický soud zrušil 70 let starý verdikt v případu bývalé statkářky

Strakonický okresní soud zrušil téměř sedm desítek let starý verdikt v případu bývalé statkářky Marie Švejdové. V roce 1955 ji soud označil za kulačku a poslal ji na tři roky do vězení. Soud dnes zrušil verdikt, který původně mimo jiné zahrnoval i finanční pokutu a ztrátu majetku statkářky ze Strakonicka a postihl i její dceru. Švejdová žila v letech 1905 až 1989. Dnešní rozhodnutí soudu si vyslechly její vnučky.

Podle jejich advokáta Lubomíra Müllera má verdikt význam hlavně kvůli dceři odsouzené Jarmile Martínkové, která zemřela v roce 2020. „Paní Švejdová byla plně rehabilitována, ale na její dceru se zapomnělo. Ničím se neprovinila, za nic nebyla odsouzena, přesto jí byla zabavena polovina majetku,“ řekl Müller. Státní zástupce i vnučky odsouzené se na místě vzdaly možnosti podání stížnosti proti dnešnímu verdiktu. Müller uvedl, že rozhodnutí soudu Jarmilu Martínkovou plně morálně očistilo. O případu informoval Ekonomický deník.

Trestní oznámení na Švejdovou vyloučenou ze zemědělského družstva podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Označil ji za „sabotérku národního hospodářství a rozvratnický element“. Její provinění spočívalo v tom, že údajně nechala jako samostatně hospodařící zemědělec ležet ladem asi pět hektarů půdy. Jindy prý urážela funkcionáře národního výboru i zemědělského družstva. Její dobytek se prý navíc opakovaně pásl na družstevních polích.

Jihočeské soudy v roce 1955 označily Švejdovou za zarputilou kulačku. Přestože byla vážně nemocná, poslaly ji na tři roky do vězení za sabotáž, útok proti skupinám obyvatelů, urážku veřejného činitele a poškozování družstevního majetku. Navíc ztratila majetek i občanská práva.

V roce 1990 Okresní soud ve Strakonicích zrušil trest za sabotáž, ponechal však zbytkový podmíněný trest za ostatní činy. Podle stížnosti pro porušení zákona i podle Nejvyššího soudu (NS) byl proces se Švejdovou veden z politických důvodů – jako součást boje za kolektivizaci zemědělství. NS v roce 2014 zrušil verdikt a případ znovu předal strakonickému státnímu zastupitelství a celá záležitost se dnes projednala před soudem.

(čtk, hrb)