Vedení ČAK Foto: ČAK

ČAK kritizuje návrh trestního řádu, vadí nejen pravidla prohlídek u advokátů

Česká advokátní komora (ČAK) se staví kriticky k návrhu nového trestního řádu. Ministerstvo spravedlnosti ho rozeslalo ústavně-právním výborům Sněmovny a Senátu, ale i advokátům. ČAK vadí například podmínky, za kterých by probíhaly domovní prohlídky u advokátů. V Advokátním deníku o tom informovala mluvčí Komory Iva Chaloupková.

Představenstvo ČAK schválilo kritické stanovisko k Podkladům k návrhu nového trestního řádu. Předložené podklady analyzovala Sekce ČAK pro trestní právo a zástupci Komory o nich již jednali i s předsedy obou ústavně-právních výborů. „Podklady zatím neumožňují klasické připomínkové řízení a ani nedávají ucelený pohled na všechny instituty, které by nový trestní řád měl, nebo naopak neměl obsahovat, nicméně už nyní lze k zaslanému konstatovat, že s některými návrhy Komora rozhodně souhlasit nemůže a nebude,“ uvádí ČAK.

Například jde o novou navrhovanou úpravu provádění domovních prohlídek u advokátů, která by podle zástupců Komory zcela potlačila možnost stavovské kontroly a degradovala zástupce ČAK na pouhého diváka při jejich provádění. Dále ČAK nepovažuje za žádoucí např. vypuštění institutu stížnosti pro porušení zákona a zásadně rovněž nesouhlasí s posílením apelačního principu odvolacího řízení. Vypuštění „SPZ“ kritizoval i šéf resortu Pavel Blažek. „Bude určitý spor o to, zda mají stížnosti pro porušení zákona zůstat v novém trestním řádu. Komise, která zákon připravuje, s tím nepočítá. Já to beru jako chybu. SPZ má jednu obrovskou výhodu: je to jakýsi deus ex machina, který může vstoupit do některých rozhodnutí,“ uvedl Blažek.

Zástupci ČAK již jednají i o možnostech připomínky veřejně prezentovat a obhajovat na debatách a při projednávání ve Sněmovně i v Senátu.

Současný trestní řád, který obsahuje i možnost stížnosti pro porušení zákona, pochází z roku 1961. Nový procesní předpis vzniká již řadu let, pracovní komise zahájila pod vedením soudce Pavla Šámala činnost v roce 2014. Nynější vláda Petra Fialy (ODS) se v programovém prohlášení zavázala, že návrh zákona dokončí.

Více najdete zde.

(epa)