Vazební věznice Pankrác - ilustrační foto: Vězeňská služba ČR

Hrozba vysokého trestu nemůže být jediným důvodem pro uvalení útěkové vazby, připomněl ÚS

Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost muže podezřelého z podílu na vraždě spáchané v roce 2011 na Karlovarsku. Směřovala proti vazbě, do které se muž dostal až letos v lednu. Policisté totiž nejprve případ odložili, teprve později získali důležitou svědeckou výpověď a začali stíhat trojici domnělých pachatelů.

Ústavní stížnost zpochybňovala důvody vazby. Soud se jejím obsahem zevrubně zabýval, nakonec ji zamítl, i když rozhodování Okresního soudu v Karlových Varech a Krajského soudu v Plzni podle ústavního soudce Jaroslava Fenyka „jen těsně dosáhlo hranice ústavní konformity“.

Výhrady ÚS se týkají zejména odůvodnění vazebního rozhodnutí. Hrozba vysokého trestu totiž nemůže být jediným a výlučným důvodem pro uvalení útěkové vazby, je potřeba zvážit i další okolnosti. Obecné soudy tedy pochybily, pokud takový další důvod výslovně nezvažovaly, avšak v části odůvodnění napadených rozhodnutí, která rekapituluje dosavadní skutková zjištění a průběh vyšetřování, obecné soudy takové další okolnosti zmiňují.

Rozhodnutí najdete zde.

Přesto ÚS dospěl k závěru, že vazba je důvodná. Poukázal na způsob provedení trestného činu nebo mužovo spojení s lokálním podsvětím.

„Dle skutkových zjištění obecných soudů je zřejmé, že čin, z nějž je stěžovatel obviněn, odpovídá typově velmi nebezpečnému gangsterskému způsobu chladnokrevně provedené, předem promyšlené nájemné vraždy, de facto popravy. To soudy při rozhodování o prodloužení vazby zcela nepochybně vzaly v úvahu,“ stojí v nálezu.

Trestný čin se odehrál v říjnu 2011. Pachatelé pod falešnou záminkou vylákali muže do autoservisu, kde jej jeden z nich zastřelil. Poté tělo zabalili do koberce, odvezli do příkopu v lese, zahrnuli dřevem a zapálili. Dvojice pachatelů pak podle kriminalistů inkasovala od objednatele vraždy odměnu 200.000 korun pro každého.

Pisatel ústavní stížnosti nebyl střelcem, na činu se ale podle policie mohl podílet jako spolupachatel, jenž pomohl oběť vylákat na místo vraždy a zlikvidovat tělo.

(čtk, epa)