Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Eva Paseková

Ministr Blažek navrhl, aby se náměstek Vězeňské služby Hůlka stal generálem

Náměstek šéfa Vězeňské služby Tomáš Hůlka by se mohl stát generálem. Povýšení čtyřiačtyřicetiletého plukovníka Hůlky do hodnosti brigádního generála navrhl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), ve středu návrh projedná vláda. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK získala. Poslední slovo ohledně jmenování bude mít prezident Miloš Zeman.

„Jmenování plukovníka Tomáše Hůlky do hodnosti brigádního generála by znamenalo morální ocenění nejen pro jeho osobu, ale i pro všechny příslušníky a zaměstnance Vězeňské služby ČR,“ stojí v návrhu.

Hůlka působí u Vězeňské služby 24 let. Začínal jako strážný a dozorce ve věznici Stráž pod Ralskem, kde se postupně vypracoval na zástupce ředitele. Následně řídil Věznici Bělušice a poté ruzyňskou věznici. Letos v únoru se stal prvním náměstkem generálního ředitele Vězeňské služby Simona Michailidise.

„V období, kdy již zastával řídící funkce, prokázal opakovaně schopnost plnění úkolů ve vypjatých krizových situacích – amnestie 2013, povodně 2013, tragická nehoda autobusu Vězeňské služby ČR 2019, pandemie covid-19. Osobně inicioval zásadní systémové změny v oblasti krizového řízení a procesu fungování krizového štábu ve Vězeňské službě ČR. Podílel se na tvorbě strategických opatření proti šíření infekčních onemocnění ve vězeňských zařízeních,“ uvedl v návrhu Blažek.

Náměstek také podle ministra soustavně prosazuje zavádění nových technologií a rozvíjí spolupráci s jinými bezpečnostními sbory, státními úřady i neziskovými organizacemi. Aktuálně například řídí spolupráci s policií ohledně opatření souvisejících s uprchlickou krizí a s válkou na Ukrajině.

Hůlka zavedl proškolování příslušníků Vězeňské služby v oblasti trestního řízení a odhalování nepovolených předmětů a látek. Podporuje rovněž vzdělávání a zaměstnávání vězňů – jako ředitel ruzyňské věznice zajistil odsouzeným ženám možnost středoškolského i vysokoškolského studia v oboru zdravotní sestra. Pro vězně inicioval také možnost získat řidičská oprávnění skupin C a D.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství. Zemanovi skončí prezidentský mandát příští rok v březnu, jmenování pořádané letos v říjnu tak bude jeho posledním.

(čtk)