Zleva: Místopředseda Nejvyššího soudu JUDr. Petr Šuk, předseda Nejvyššího soudu JUDr. Petr Angyalossy, Ph.D. Foto: Nejvyšší soud

Nejvyšší soud za více než 30 milionů korun opravil svou velkou jednací síň

Nejvyšší soud za více než 30 milionů korun opravil svou velkou jednací síň a nově ji pojmenoval po Františkovi Vážném, někdejším soudci. Dnešní slavnostní otevření zároveň zahájilo Kolokvium Sítě předsedů nejvyšších soudů Evropské unie, které potrvá do soboty. Mezinárodní akce je součástí předsednictví Česka v Radě EU.

Původní sál pocházel z roku 1986. Pro své potřeby si jej nechal jako přístavbu v dvorním traktu funkcionalistické budovy v Burešově ulici vystavět tehdejší krajský sekretariát komunistické strany. Oprava už byla podle vedení Nejvyššího soudu nevyhnutelná.

„V sále byla před rekonstrukcí improvizovaně dlouhé roky umístěna za nevzhlednou zástěnou knihovna Nejvyššího soudu. Po přestěhování knihovny do nového křídla budovy jsme konečně získali možnost sál nejen opravit, ale při té příležitosti i rozšířit na kapacitu více než 130 osob,“ uvedl předseda soudu Petr Angyalossy. Sál poslouží jako reprezentativní prostor při akcích soudu, ale také jako velká jednací síň.

Nová jednací síň Nejvyššího soudu ČR Foto: Nejvyšší soud

Odhadovaná cena 27,5 milionu korun se postupně vyšplhala na 31 milionů. Po odkrytí původních konstrukci se objevily skryté nedostatky, například nedostatečné zateplení podlah. „Potýkali jsme se také s nárůstem cen stavebního materiálu, který je poslední dobou enormní. Například některé komponenty suché výstavby narostly až o 100 procent,“ popsal ředitel správy soudu Roman Krupica:

František Vážný žil v letech 1868 až 1941. Byl soudcem Nejvyššího soudu od jeho vzniku v roce 1918. Později působil jako místopředseda. Je zakladatelem takzvaných Vážného sbírek soudních rozhodnutí. Soudci z nich citují v rozsudcích až do dneška. S evidencí judikatury měl Vážný zkušenosti už ze svého předchozího působení u Nejvyššího soudního a kasačního dvora ve Vídni.

(čtk, ire)