Foto: Pixabay

Přehledně: Sňatky osob stejného pohlaví nyní ve světě umožňuje 32 zemí

Umožnění sňatků stejnopohlavním párům se v tuzemské legislativě zřejmě jen tak neobjeví. Vláda naopak projednává návrh pěti desítek poslanců z vládních KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a z opozičních ANO a SPD na ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Sňatky stejnopohlavních párů zatím umožňuje 32 zemí.

Homosexuální sňatky na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě 32 zemí, z toho 18 v Evropě. Většina těchto států umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry. Naposledy letos v červenci kubánský parlament schválil zákon, který má mimo jiné umožnit homosexuální sňatky včetně adopcí dětí těmito páry. Nyní tyto změny v rodinném právu na tomto karibském ostrově lidé schválili v referendu.

I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v některých částech, například asi v polovině států Mexika. Další země umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví, první z nich se v roce 1989 stalo Dánsko. První postsovětskou zemí, která schválila alespoň registrované partnerství, se v roce 2014 stalo Estonsko. Zákon tam začal platit v roce 2016.

Čtěte také: Ministerstvo spravedlnosti podpořilo ochranu manželství jako svazku muže a ženy

ČR uzákonila registrované partnerství v červenci 2006. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgenderových lidí považuje registrované partnerství za nedostatečné. Parlament začal v listopadu 2018 projednávat novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní. Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců z šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Sněmovna dala koncem loňského dubna v úvodním kole uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry šanci. Podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Sněmovna však o těchto předlohách do voleb rozhodnout nestihla.

V koaličním programu současné vlády, tedy koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, uzákonění manželství homosexuálů není, podporu má zejména u Pirátů. Sněmovna v červnu obdržela novelu občanského zákoníku, podle které by lidé stejného pohlaví měli dostat možnost uzavírat manželství od poloviny příštího roku. Předlohu podepsal vždy jeden poslanec z pěti klubů, a to STAN, TOP 09, Pirátské strany, ODS a ANO. Podpisy nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. Prezident Miloš Zeman řekl, že by zákon vetoval. Jiná skupina poslanců zároveň předložila návrh na ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy. K oběma předlohám zaujala vláda neutrální postoj.

Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonily homosexuální sňatky další evropské země: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie, Lucembursko, Irsko, Finsko, Německo, Malta, Rakousko, Švýcarsko a jako poslední ústavní soud ve Slovinsku letos 8. července s okamžitou platností legalizoval manželství a adopce dětí pro homosexuální páry. V Andoře zákon legalizující sňatky osob stejného pohlaví vstoupí v platnost v únoru příštího roku.

Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňují Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, Ekvádor, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Nový Zéland, Uruguay, USA, Austrálie a Chile. První zemí v Asii, která umožňuje sňatky homosexuálů, se v květnu 2019 stal Tchaj-wan.

V roce 2006 uzákonila homosexuální sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika (JAR). V Africe je homosexualita stále trestná ve více než polovině zemí. Izrael uznává homosexuální sňatky, pokud je dotyční uzavřou v cizině.

(čtk, epa)