Prezident Ruska Vladimir Putin Foto: Pixabay

Vnitro: Pravicoví extremisté se stali spolehlivou součástí prokremelské páté kolony

Extremisté, anarchisté, desinformátoři, ale také učitelé nebo parlamentní strana SPD, jsou součástí tzv. páté kolony. V době války představují subjekty vystupující proti Ukrajině existenční hrozbu pro ČR. Zprávy o zdravotní turistice, ukrajinské mafii, bohatství a zhýčkanosti Ukrajinců a příchodu Afričanů podrývají solidaritu s běženci. Desinformátoři rozbíjejí jednotu mezinárodního demokratického společenství, uvádí vnitro ve zprávě o extremismu a nenávisti.

Vyplývá to ze souhrnné situační zprávy ministerstva vnitra o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za druhé pololetí letošního roku. „Různí extremisté a xenofobní populisté, tedy stabilní součást tzv. páté kolony, provádějí různé aktivity, které vyhovují autoritářským režimům. V době reálného válečného konfliktu představuje oslabování České republiky existenční hrozbu pro demokratický právní stát,“ píše vnitro v úvodu Zprávy.

Většina těch, jejich činnost vnitro ve zprávě popisuje, „reflektuje konflikt na Ukrajině způsobem, který je v souladu se zájmem současných kremelských představitelů“, plyne ze zprávy vnitra.

Pátá kolona: Vláda řinčí zbraněmi v. slovanská sounáležitost

Některé pravicově extremistické subjekty se staly spolehlivou komponentou prokremelské páté kolony, uvádí doslova ministerstvo vnitra. Na toto konstatování plynule navazuje příklad prohlášení místopředsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti, které má ilustrovat postoj strany k Ukrajině: „Fialova vláda řinčí zbraněmi, vyhrožuje a cíleně vytváří atmosféru nenávisti k Rusku na straně jedné a k NATO a USA praktikuje bezbřehou podlézavost, která nás, jako republiku, může zatáhnout do války, která není naše, ale je to válka USA a zbrojních koncernů.“

Podobné stanovisko zaujala podle Zprávy Národní demokracie, jejíž předseda Adam Bartoš psal dnes již mrtvému Vladimiru Žirinovskému, že „Česká republika se stala nedobrovolnou kořistí Západu a že se snížila k „potupné úloze štváče proti bratrské zemi, které je historicky tolik zavázána“. Bartoš dále apeluje na „slovanskou sounáležitost“ a vyslovuje požadavek, aby Česká republika vystoupila z NATO, popisuje Zpráva.

Člen SPD radí Putinovi použít vodíkovou bombu

Situace v České republice se měnila už před invazí Ruska na Ukrajinu, kdy téma války začalo vytlačovat téma pandemie.  Od 24. února 2022 však témata Ukrajiny, války, ukrajinských azylantů a výzev k „vystoupení České republiky z mezinárodního demokratického společenství totálně ovládla vnitrem sledovanou scénu. „Válka zcela zastínila témata spojená s protiepidemickými opatřeními, migrací či menšinami,“ uvádí vnitro.

Podle Zprávy například SPD už na začátku roku uvedla, že Ukrajina chce s NATO vyvolat válku s Ruskem: „Fiala, Lipavský a Černochová nehájí zájmy České republiky, ale Bruselu a Washingtonu a jsou zaslepení nenávistí a touhou s někým válčit,“ cituje Zpráva Tomio Okamuru s tím, že jeho hnutí poté prosazovalo zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu a nehlasovalo v parlamentu pro usnesení na podporu územní celistvosti této země a odsouzení válečné agrese Ruska.

Ukrajinský Kyjev Foto: Oleksandr Ratushniak /UNDP Ukraine

„Státní zástupce podal obžalobu pro popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia na bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye pro jeho výroky o ,výborné strategii´ Vladimira Putina během války na Ukrajině, doplněné např. i doporučením k využití vodíkové bomby,“ uvádí Zpráva ve výčtu souzených či odsouzených členů a bývalých členů SPD včetně samotného Okamury.

Rozdělení anarchistů na dogmatiky za mír a pragmatiky za válku

Válka na Ukrajině a „ruské hybridní působení“ podle zprávy vnitra rovněž nepřekvapivě rezonuje v komunitě domobrany. „Nebylo tak překvapením, že řada jejich členů a příznivců přejala myšlenky kremelské propagandy rozšiřované prostřednictvím sociálních sítí a dezinformačních médií,“ uvádí vnitro s tím, že někteří domobranci se před válkou „vymezovali proti protiepidemickým opatřením“.

Překvapivě však válka zasáhla a rozdělila anarchisty. „Anarchistické kolektivy sice připouštěly existenci ukrajinských pravicových extremistů, od počátku se ale vymezily proti kremelskému tvrzení o nutnosti denacifikace´ napadené země. Naopak za fašistický režim označovali ten kremelský,“ stojí doslova ve zprávě vnitra.

Podle zprávy se mezi anarchisty střetly dva pohledy: „Dogmatický, či antimilitaristický, vychází z předpokladu, že anarchisté by se do válek mezi státy vůbec neměli zapojovat,“ popisuje vnitro. Dogmatici by svrhnuli režimy na obou stranách., bojkotovali armádu a vystoupili ze všech nadnárodních organizací.

Naopak skupina, kterou ministerstvo vnitra nazývá pragmatickou, by se dočasně zapojila do odporu Ukrajiny proti Rusku: „Pragmatický pohled naproti tomu reflektoval každodenní válečnou realitu a aktivity ruského či běloruského represivního aparátu,“ uvádí vnitro.

Zprávy o zdravotní turistice či příchodu ukrajinské mafie a muslimů

Opatrně se podle vnitra na začátku války na Ukrajině stavěla k věci „desinformační média“. „Ve veřejném prostoru rezonovala vyjádření nejvyššího státního zástupce k možným trestněprávním limitům svobody projevu ve vztahu k situaci na Ukrajině a blokační opatření proti některým webům,“ uvádí v této souvislosti ministerstvo vnitra. Tyto osoby postupně dostávali kuráž a začali lhát na nových webech, uvádí vnitro. Kromě toho se „soustředili na rozbíjení jednoty mezinárodního demokratického společenství a tzv. protisystémové útoky“, stojí doslova ve Zprávě.

Demonstrace v Ostravě za účasti lídra SPD Tomia Okamury Foto: SPD

„Dezinformační média se často uchylovala ke xenofobním výpadům proti určitým skupinám obyvatel, včetně dehumanizujících výroků. Bylo možné registrovat zvýšený počet antisemitských konspiračních sdělení. S cílem podrýt solidaritu s ukrajinskými běženci dezinformační média šířila zprávy o jejich údajné zhýčkanosti, nevděčnosti, „zdravotní turistice“, skrytém bohatství, zdravotních rizicích spojených s jejich nemocemi či o tom, že v rámci uprchlické vlny do České republiky doputují Afričané, muslimové, teroristé Islámského státu či ukrajinští mafiáni. Oblíbeným námětem dezinformátorů se staly paušalizující výpady proti ukrajinským Romům,“ uvádí se doslova v kapitole o médiích šířících nenávistné předsudky zprávy ministerstva vnitra.

Nedůvěra společnosti v pilíře státu vyhovuje Rusku

V souvislosti s válkou na Ukrajině šířili lži a manipulace na internetu také učitelé, uvádí dále zpráva ministerstva vnitra. „V souvislosti s válkou na Ukrajině se začalo v České republice, zejména na internetu, šířit velké množství lží, polopravd a manipulativních sdělení. Jejich šiřiteli nebyli pouze dezinformátoři či proruští politici a aktivisté, ale např. i někteří pedagogové. Relevantními výroky či činy souvisejícími se schvalováním ruské agrese se zabývaly orgány činné v trestním řízení,“ stojí rovněž ve zprávě.

„Většina zmiňovaných subjektů reflektovala konflikt na Ukrajině způsobem, který je v souladu se zájmy současných kremelských představitelů. Ruskému hybridnímu působení vyhovuje nejen vychvalování tamního režimu, bagatelizování, ospravedlňování či dokonce schvalování vojenské agrese, ale i štěpení české společnosti, vytváření napětí, strachu a antagonismů, vyvolávání nedůvěry v pilíře demokratického státu a volání po vystoupení České republiky z mezinárodního demokratického společenství,“ shrnuje hodnocení činnosti osob uvedených ve zprávě hned v jejím úvodu ministerstvo vnitra.

Irena Válová