Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Jablonecký soudce Kušnír čelí kárné žalobě kvůli hrubému chování, hrozí mu odvolání

Jabloneckému soudci Janu Kušnírovi hrozí odvolání z funkce. Kárnou žalobu s návrhem nejpřísnějšího postihu na něj podalo vedení okresního soudu. Kušnír podle žaloby jako věřitel komunikoval hrubě při vymáhání dlužné částky a také opakovaně a bez relevantního důvodu vstupoval do databáze soudu. Kárný senát žalobu projedná 22. listopadu.

Od letošního září je Kušnír podle registru justičních činitelů dočasně zproštěn výkonu funkce.

Podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové je Kušnírovi v kárné žalobě kladeno za vinu to, že jako soudce v pozici věřitele prostřednictvím e-mailových zpráv vystupoval „hrubě, nátlakově a vyhrožujícím způsobem“ ve snaze získat zpět zapůjčenou částku. Dále jako soudce s přístupovými právy opakovaně vstupoval do vnitřní databáze soudu a bez relevantního důvodu vyhledával informace o různých osobách a řízeních nesouvisející s jeho vlastní rozhodovací činností, doplnila Dostálová.

Kušnír podle kárné žaloby rovněž nařídil soudní jednání ve věci, v níž jako žalovaná strana figurovala dlužnice, po které rovněž on sám vymáhal zapůjčené peníze. Nadřízení vytýkají soudci to, že otálel s vyřešením námitky podjatosti.

Podle registru justičních činitelů působí Kušnír v justici od roku 1992. V druhé polovině 90. let sám čelil obvinění z maření úředního rozhodnutí a zneužití pravomoci veřejného činitele. Byl však všech obvinění zproštěn a pokračoval v soudcovské práci.

(čtk)