Exprezident Zeman při jmenovací etapě soudců Foto: Pražský hrad

Justici má posílit 35 nových soudců, mezi kandidáty je i policista

Vláda bude schvalovat další z návrhů ministra spravedlnosti Pavla Blažka na jmenování nových soudců. Z navržených 35 kandidátů jich má nejvíc zamířit k okresním soudů v obvodu Krajského soudu (KS) v Plzni. Mezi kandidáty je i jeden policista, dlouholetý člen kontrolní rady České advokátní komory (ČAK) či asistent několika ústavních soudců.

Poměrně pestrý je seznam kandidátů, které navrhuje ministr spravedlnosti ke jmenování do funkce soudce. Okresní soud v Litoměřicích má například posílit vrchní komisař olomoucké hospodářské kriminálky Pavel Skalka. Ten však před krátkou dráhou policisty působil osm let coby asistent soudce Nejvyššího správního soudu (NSS). Mimochodem, jako asistenti na NSS působili i další tři navržení kandidáti, včetně Martina Bobáka, dlouholetého asistenta soudce Zdeňka Kühna, který má zamířit na Městský soud v Praze. V seznamu jsou i dva asistenti soudců Nejvyššího soudu (NS).

Seznam nových soudců naleznete v sekci Media Network magazín:

Z pozice dlouholetého asistenta hned tří ústavních soudců (Dagmar Lastovecké, Stanislava Balíka a Tomáše Lichovníka) má do justice nakročeno v této jmenovací etapě Jan Chudoba, který se má stát soudcem Okresního soudu v Klatovech. Soudci_listopad-2022Stáhnout Na seznamu jsou i dva „plnotuční“ advokáti. Mezi soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 má zamířit dlouholetý člen kontrolní rady ČAK a komunální politik z Černošic Daniel Zejda. Tento soud také pravděpodobně nepřijde o soudce z řad státních zástupců, kdy místo prezidentem Zemanem odmítnutého Marka Bodláka je navržena ke jmenování a přidělení k tomuto soudu státní zástupkyně z Městského státního zastupitelství v Praze Jaroslava Linhartová. Po soudech v obvodu KS v Plzni, kam má být…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun