Průcha na členství rezignoval Foto: NSS

Kabinet schválil konec správního experta Průchy v Legislativní radě vlády

V Legislativní radě vlády (LRV) skončil expert na správní právo Petr Průcha. Vyplývá to z návrhu, který dnes podle výsledků jednání schválila vláda. Třiasedmdesátiletý Průcha na své členství v radě rezignoval dopisem před dvěma týdny, dnešní rozhodnutí kabinetu jeho konec v LRV formálně potvrdilo.

Průcha působí na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Členem LRV byl už v letech 1999 až 2003. V roce 2003 jako soudce na funkci rezignoval v návaznosti na nález Ústavního soudu, v němž se soud vyslovil k působení soudců v poradních orgánech vlády. V souvislosti s koncem na Nejvyšším správním soudu (NSS) Průchu do rady koncem roku 2019 opětovně jmenovala vláda Andreje Babiše (ANO).

Legislativní rada je poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti. Má zpravidla 30 členů, kteří vykonávají práci pro LRV za symbolickou odměnu. Zasedá obvykle jednou za dva týdny. V nynější vládě ji vede ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), který nyní nenavrhl jmenování nového člena LRV. V květnu na jeho návrh kabinet schválil rozšíření rady o bývalého předsedu NSS Michala Mazance a odborníka na právo informačních technologií Radima Polčáka.

(čtk)