Krajský soud v Brně Foto: Eva Paseková

Místopředsedou Krajského soudu v Brně a nástupcem Aleše Flídra má být Adam Kafka

Novým místopředsedou pro trestní úsek Krajského soudu v Brně (KS) by se mohl stát Adam Kafka. V pondělí proběhlo výběrové řízení, z něhož Kafka vzešel jako nejúspěšnější uchazeč. Předseda KS v Brně Milan Čečotka České justici sdělil, že podá návrh ministrovi spravedlnosti na jeho jmenování.

Novým trestním místopředsedou KS v Brně by se měl stát „zdejší“ soudce Adam Kafka. V pondělí těsně uspěl před druhým uchazečem, Romanem Kafkou, když rozdíl v hodnocení výběrové komise měl být pouhé dva body.

V případě Romana Kafky mohla hrát roli skutečnost, že v době konání výběrového řízení nesplňoval podmínku minimálně pět let působení coby soudce. Výkonem funkce místopředsedy by tedy do svého případného jmenování musel být toliko pověřen.

„Ve výběrovém řízení byl úspěšnější Mgr. Adam Kafka, kterého od 1. 12. 2022 pověřím výkonem funkce trestního místopředsedy KS a poté podám panu ministrovi návrh na jmenování,“ sdělil České justici předseda KS v Brně Milan Čečotka.

Adam Kafka je soudcem od roku 2004 a je veřejnosti znám z několika případů, naposledy rozhodl o uložení podmínky mladíkovi s Aspergerovým syndromem, který měl připravovat bombové útoky na zahraniční ambasády.

Nátlakové skupiny, napětí mezi soudci

Dosud byl výkonem funkce trestního místopředsedy KS v Brně pověřen soudce Aleš Novotný, a to po odchodu výrazné osobnosti moravské justice Aleše Flídra. Ten Novotného prosazoval jako svého nástupce.

Návrh na jmenování Novotného do funkce však odmítl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. To vyvolalo kritiku stavovské organizace soudců, k níž se připojila nátlaková skupina uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců. Situace se zklidnila poté, co vyšlo najevo, že Novotnému byla v nedávné minulosti uložena výtka, když nebyl s to vyhotovit písemné rozhodnutí, a to ani v několikrát prodlužovaných lhůtách. Na další žádosti o prodloužení pak měl Novotný už rezignovat zcela.

O vzniklé situaci Česká justice informovala včetně stanoviska prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry.

Napětí vzniklé mezi soudci KS a neochotu v této situaci ucházet se o funkci místopředsedy vyřešil předseda Milan Čečotka vypsáním výběrového řízení. Jak Česká justice rovněž informovala, do výběrového řízení se přihlásil rovněž někdejší státní zástupce Roman Kafka, který se veřejně profiloval v souvislosti s tzv. metanolovou kauzou.

Petr Dimun