Krajský soud v Brně Foto: Eva Paseková

O post místopředsedy Krajského soudu v Brně má zájem bývalý žalobce Roman Kafka. Proslavila ho metanolová kauza

Do výběrového řízení na obsazení funkce místopředsedy pro trestní úsek Krajského soudu v Brně (KS) se přihlásili dva uchazeči. České justici to sdělil předseda KS v Brně Milan Čečotka s tím, že výběrová komise zasedne 14. listopadu. Výkonem funkce místopředsedy je dočasně pověřen soudce Aleš Novotný. Jedním ze zájemců je bývalý žalobce Roman Kafka.

O post místopředsedy KS v Brně pro trestní úsek mají zájem dva uchazeči, kteří podali přihlášku do výběrového řízení, termín pro její podání vypršel 25. října.

Konání výběrového řízení pro obsazení této funkce přitom není nutné, volba je na předsedovi příslušného krajského soudu. Funkce se uvolnila letos v červnu po odchodu Aleše Flídra. Ten se také výrazně spolupodílel na výběru svého nástupce, kterým se měl stát soudce KS Aleš Novotný.

Novotného však odmítl do funkce jmenovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který měl o návrhu pochybnosti. Blažek měl v minulosti ještě coby opoziční poslanec výhrady i vůči působení Flídra ve vedení KS.

Kritika rozhodnutí ministra Novotného nejmenovat ustala poté, co vyšlo najevo, že Novotnému byla v minulosti uložena výtka za poměrně závažné selhání při výkonu funkce soudce.

Peripetie s hledáním nového kandidáta – do funkce se po ministrově rozhodnutí nikomu ze soudců údajně moc nechtělo, částečně i z obav, že by byli označeni za Blažkovu protége –  vyřešil předseda KS Milan Čečotka právě vypsáním výběrového řízení, do kterého se přihlásili dva soudci KS.

Podle informací České justice se jedná o Adama Kafku a Romana Kafku. Oba Kafkové patří mezi veřejnosti známé soudce. Zvláště Roman Kafka – jakkoliv coby soudce působí pouze 4 roky, ve své předchozí roli státního zástupce vešel ve známost díky tzv. metanolové kauze.

Kafka je soudcem od roku 2018, podle zákonu o soudech a soudcích je předpokladem pro jmenování předsedou a místopředsedou soudu výkon funkce soudce nejméně po dobu 5 let.

Petr Dimun