Projekt zvukových nahrávek ze soudních síní by měl z národního plánu do konce příštího roku získat celkem 209 milionů korun Foto: Pixabay

Na digitalizaci justice vyčerpala spravedlnost z plánu obnovy 88,2 milionů Kč

Ministerstvo spravedlnosti plánuje čerpat z Národního plánu obnovy celkem 416,5 milionu korun, a to na projekty spojené s digitalizací justice. Většinu z této sumy – 343,5 milionu – by měla proplatit Evropská unie. Do konce září úřad vyčerpal 88,2 milionu, a to téměř výhradně na projekt audiozáznamů ze soudních jednání a jejich přepisů do textové podoby. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Projekt zvukových nahrávek ze soudních síní by měl z národního plánu do konce příštího roku získat celkem 209 milionů korun, z toho 37 ze státního rozpočtu a zbytek z evropských peněz. Dalších 110 milionů korun má jít do konce roku 2024 na projekt „digitální transformace“, na který ministerstvo doposud čerpalo 2,2 milionu.

Na další tři plánované projekty – videokonference, portál justice a posílení infrastruktury pro digitální pracoviště – do konce září zatím žádné peníze z plánu obnovy nešly. Posílení infrastruktury počítá s celkovými náklady ve výši 40 milionů korun, videokonference s 37,5 miliony a justiční portál s 20 miliony korun.

Aplikace pro přepis zvukových nahrávek z jednání do textové podoby má sloužit zejména pro převedení doslovných přepisů záznamů soudních jednání, vyhotovování protokolů ze soudního jednání či přepis diktovaných rozsudků do psané formy. Jedním z dříve prezentovaných záměrů ministerstva je také pořízení zabezpečeného virtuálního úložiště, které by soudům zajistilo ke zvukovým nahrávkám jednotný přístup.

Národní plán obnovy je podkladem pro čerpání peněz z mimořádného fondu, který vytvořila Evropská unie k ekonomickému zotavení členských států po pandemii covidu-19. Na Česko připadá 179 miliard korun. Plán má šest hlavních oblastí – vedle digitální transformace, pod níž spadá i digitalizace justice, jsou to infrastruktura, vzdělávání a trh práce, podpora podnikání po pandemii, zdravotní prevence a vývoj a inovace. Podporu z plánu lze čerpat nejpozději do konce roku 2026.

Na projekty Národního plánu obnovy šlo zatím 11,2 miliardy korun ze státního rozpočtu a dalších 34,2 miliardy korun, které by zpětně měla proplatit Evropská komise. Evropské peníze zatím vyplaceny nebyly, jsou vázány na splnění konkrétních milníků a cílů. Česko už podalo první žádost o proplacení. Pokud ji komise vyhodnotí kladně, obdrží ČR přes miliardu eur (v přepočtu 24,4 miliardy Kč).

(čtk)