Ministr vnitra Vít Rakušan s premiérem Petrem Fialou Foto: Úřad vlády

Rakušan: Na resortech budou působit maximálně tři náměstci místo dvou

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předpokládá, že na jednotlivých ministerstvech budou po opětovném schválení novely služebního zákona nově působit maximálně tři političtí náměstci namísto dosavadních dvou. Je na tom předběžná dohoda v koalici, řekl dnes novinářům.

Poslanci dnes znovu projednají spornou koaliční novelu služebního zákona. Předloha zejména ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i nynější omezení v počtu takzvaných politických náměstků členů vlády. Do Sněmovny se vrátila po vetu prezidenta Miloše Zemana. Dolní komora koaliční většinou Zemanův postoj s největší pravděpodobností přehlasuje.

„Garantuji, že na žádném ministerstvu od ledna, února ani března nebudou víc než tři političtí náměstci,“ řekl Rakušan. „Samozřejmě předdohoda existuje. Vycházíme z toho, že jsme vládní koalice, která nepíše zákony pro jedno období, ale dlouhodobější,“ dodal.

Zeman ve zdůvodnění veta zapochyboval o tom, nakolik je novela v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Opět také kritizoval úpravu politických náměstků, když „v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku“. Předkladatelé, předsedové pětice koaličních klubů, naopak tvrdí, že změny odpolitizování státní služby prohloubí. Stanoví podle nich jasnou hranici mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem.

Sněmovní opozice i někteří koaliční senátoři ale mluvili podobně jako Zeman o politizaci státní služby. Další výtky směřovaly například k možnému zvýšení nákladů na státní správu.

Předloha předpokládá také další změny ve státní službě. Týkají se například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

(čtk)