Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Nejvyšší soud

Světlo na konci tunelu? Zástupci vlády a justice se dohodli na dorovnání platů pracovníků na soudech do roku 2025

Do roku 2025 se mají platy administrativy soudů dorovnat na průměr platů ve státní správě. Dohodli se tak dnes na jednání zástupci justice, ministr spravedlnosti a ministr financí. „Je to krok dobrým směrem, vidíme světlo na konci tunelu, ale čeká nás velice obtížný příští rok,“ komentoval dnešní dohodu místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Šuk.

Srovnání úrovně platů zaměstnanců v justici se státní správou během tří let tak, aby v roce 2025 dosahovaly stejného průměru, k takové dohodě dnes dospěli zástupci vlády a justice. Jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem se za justici zúčastnil vedle místopředsedy NS Petra Šuka předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal.

Podle Petra Šuka se jedná konečně o posun správným směrem, jakkoliv nedošlo na dohodě ohledně navýšení platů pro příští rok. Vedení soudů se tak obává, aby přes ono „světlo na konci tunelu“ v podobě jistoty průměru platu ve státní správě nedošlo příští rok k masivnímu odchodu justiční administrativy.

Právě z toho důvodu byl požadavek justice na navýšení platů už příští rok a dosažení průměru maximálně během dvou let. Průměrný plat státního zaměstnance byl loni 41 181 korun, v justici to ovšem bylo pouze 32 800 korun. Ze soudů a státních zastupitelství proto lidé odcházejí a nové zaměstnance je stále obtížnější získat. V říjnu proto zástupci justice varovali, že hrozí omezení fungování soudů.

„Shodli jsme se na cíli, že zaměstnanci justice by měli pobírat v průměru plat veřejné sféry. My bychom rádi, aby to začalo už příští rok, ale to nám pan ministr financí nemohl zaručit. Shodli jsme se na tom, že nejpozději v roce 2025 půjde do rozpočtu ministerstva spravedlnosti na objem platů taková částka, aby zaměstnanci v justici měli v průměru plat ve veřejné sféře v té době,“ pokračoval místopředseda Nejvyššího soudu. Zvýšení platů by se podle něj mělo týkat všech zaměstnanců soudů a odpovídalo by tomu, na jakých pozicích jsou zařazeni.

Blažek: Situace se řeší a řešit bude

Ministr spravedlnosti Blažek slova o dohodě mírnil. „Neřekl bych, že jsme uzavřeli nějakou dohodu. Myslím, že jsme se posunuli o kus dál. Situace se má řešit a bude. Shodli jsme se dnes na jakýchsi parametrech, aby se v relativně dobré době vyřešila,“ řekl novinářům. Ministerstvo financí avizovalo už v předstihu, že závěry schůzky komentovat nebude, protože ji pokládá za pracovní jednání za zavřenými dveřmi.

Ministr Pavel Blažek na tiskové konferenci Foto: Eva Paseková

Šuk podotkl, že by byl radši, kdyby se platy podařilo navýšit dříve. „Pro nás to znamená, že budeme další minimálně dva roky, po které se to bude postupně zvyšovat, velmi obtížně shánět a držet zaměstnance. Čili ta agónie se prodlužuje, ale nazval bych to světlem na konci tunelu a rozumnou dohodou,“ dodal.

Blažek na dotaz, zda nebude sám z pozice poslance navrhovat příští týden při projednávání návrhu státního rozpočtu pro příští rok přesun peněz ve prospěch justičních zaměstnanců, odpověděl záporně. „Poslanci – členové vlády nejsou od toho, aby něco navrhovali až ve Sněmovně, takže to nepředpokládám. A bral bych to jako procesně chybný postup, takhle to nejde. Buďto jsme vláda jako jeden tým, anebo se budeme předhánět před novináři, co tam všechno navrhneme, a budeme vědět, že to většina stejně neschválí,“ poznamenal.

Šuk už dříve uvedl, že na dorovnání platů zaměstnanců soudů k průměrnému výdělku jiných lidí ve veřejné správě by bylo potřeba posílit rozpočet justice na příští rok o 1,5 miliardy korun.

Petr Dimun, čtk