Bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková Foto: Eva Paseková

Vitásková se obrátila na Nejvyšší soud ve dvou sporech o odškodnění

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se obrátila na Nejvyšší soud ve dvou sporech o mnohamilionové odškodnění. Od státu se domáhala jednak náhrady ušlého zisku v souvislosti se svým stíháním v kauze solárních elektráren, jednak odškodnění za samotné stíhání. V obou sporech podala dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze. Rozhodnutí Nejvyššího soudu lze s ohledem na průměrnou délku řízení očekávat za několik měsíců.

Ušlý zisk vyčíslila Vitásková na 183 milionů korun. Podle pravomocného verdiktu pražských soudů ale nelze stát vinit z toho, že soukromá společnost, se kterou údajně Vitásková plánovala uzavřít smlouvu na lukrativní manažerskou pozici, nectila presumpci neviny a Vitáskovou nakonec kvůli stíhání neangažovala.

Vitásková vedla ERÚ v letech 2011 až 2017. Stíhání v kauze chomutovských solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které patří do impéria Zdeňka Zemka, čelila od března 2013. Elektrárny získaly od ERÚ licenci na výrobu těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny, ačkoliv nebyly dokončené. Brněnský krajský soud Vitáskovou původně poslal do vězení na 8,5 roku za zneužití pravomoci, zastal se jí ale odvolací soud, který ji opakovaně osvobodil pro nedostatek důkazů. Vitásková dlouhodobě označovala stíhání za vykonstruované.

Jako odškodnění za stíhání vyplatilo ministerstvo Vitáskové už dříve 450.000 korun. Žalobou se domohla dalších 150.000 korun. Požadovala však 48,5 milionu korun. Také v tomto sporu podala dovolání. Manažerka zdůrazňovala, že stát nenapravitelně poškodil její pracovní i osobní pověst. Už dříve uvedla, že měla život vybudovaný na úspěších v zaměstnání a na odborných znalostech, jež poté nemohla uplatnit.

Pražské soudy při rozhodování o odškodnění za nezákonné trestní stíhání poukazovaly například na to, že Vitásková dokončila svůj mandát v ERÚ, poté se realizovala ve vlastním institutu a dostala několik ocenění včetně vyznamenání od prezidenta.

(čtk)