Vrchní soud v Praze Foto: VS Praha

Policie evakuovala pražský vrchní soud kvůli nahlášené bombě

Policisté dopoledne vyklidili budovu pražského vrchního soudu kvůli anonymnímu oznámení o uložení bomby. Evakuovat museli zhruba 450 lidí, poté na místě provedli pyrotechnickou prohlídku. Policie to oznámila na twitteru. O dvě hodiny později informovala o tom, že pyrotechnici žádný nástražný systém nenašli.

„Prověřujeme anonymní oznámení o uložení nástražného výbušného systému v budově Vrchního soudu na Náměstí Hrdinů v Praze 4. Okolí je uzavřeno a na místo míří pyropes,“ napsali nejprve policisté. „Vše se vrací do normálu,“ uzavřeli po pyrotechnické prohlídce.

„Pyrotechnická prohlídka v budově Vrchního soudu v Praze byla ukončena, zaměstnanci soudu a soudci se vrátili na pracoviště. Jednání, která byla nařízena na odpolední hodiny, proběhnou beze změn,“ napsala České justici mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová.

V budově, která stojí nedaleko stanice metra Pražského povstání a v bezprostřední blízkosti pankrácké věznice, sídlí nejen soud, ale také pražské vrchní státní zastupitelství. Podle rozpisů soudních jednání se v ní dnes dopoledne měla konat dvě veřejná zasedání v trestních věcech a jedno odvolací jednání v obchodním sporu. Odpoledne se mají řešit tři insolvence.

Opakovaným – a falešným – hlášením o uložení bomby v minulosti čelil pražský Justiční areál Na Míčánkách, kde sídlí několik obvodních soudů.

Za šíření poplašné zprávy hrozí podle trestního zákoníku až dva roky vězení. Pokud si tak pachatel počíná opakovaně nebo pokud způsobí vážnou poruchu v činnosti soudu, zvyšuje se sazba na jeden rok až pět let odnětí svobody.

(čtk, epa)