Foto: Pixabay

Přehledně: Ve kterých zemích je homosexualita stále trestná?

Ruští poslanci uplynulý týden schválili zpřísnění zákazu takzvané propagace homosexuality. Sexuální aktivity osob stejného pohlaví byly v historii trestány i smrtí a ve většině zemí světa byly postaveny mimo zákon. Od 18. století se ale začala tato praxe měnit a dnes je homosexualita legální ve všech evropských zemích a v zemích Severní a Jižní Ameriky s výjimkou některých států karibské oblasti.

V mnoha státech Afriky a Asie je ovšem stále trestná, a někde ji dodnes trestají smrtí. Singapurský parlament dnes zrušil zákon z koloniálního období, který označoval pohlavní styk mezi homosexuály za trestný čin. Země se tak podle agentury AFP připojila k více než 120 zemím světa, které tyto sexuální vztahy legalizovaly.

Fakta o dekriminalizaci homosexuality ve světě:

– Od příchodu křesťanství do Evropy byla homosexualita považována za hřích, který církevní i světské soudy trestaly obvykle smrtí. Obdivovatelé stejného pohlaví byli označeni za původce přírodních pohrom a byla jim přičítána zodpovědnost za řadu různých neštěstí.

– Ještě v období mezi světovými válkami byli homosexuálové ve většině evropských zemí posíláni do vězení, v nacistickém Německu byli dokonce umísťováni do koncentračních táborů a na oděvu museli nosit růžové trojúhelníky. Ve vězení skončilo podle odhadů asi 50.000 německých homosexuálů, počet těch, kteří skončili v koncentračních táborech, se odhaduje na 5000 až 15.000.

– V některých evropských zemích byla homosexualita dekriminalizována již v 18. či 19. století, další vlna pak ve větším měřítku přišla v 60. letech 20. století. Československo bylo jednou z prvních zemí, které zrušily trestnost homosexuálních pohlavních styků v roce 1961 (s platností od 1. ledna 1962), i když s jistými výjimkami. Až později podniklo obdobné kroky například Německo, Rakousko nebo Anglie.

– V Anglii byl homosexuální styk mezi dvěma muži staršími 21 let trestným činem až do roku 1967, ve Skotsku šlo o závažný delikt až do roku 1980 a v Severním Irsku až do roku 1982. Legislativa nebrala v potaz lesbičky – stíhala pouze muže. Ženy byly pouze čas od času popotahovány za pobuřování a nemravnost.

– Ve světě ale existují i země, kde homosexualita nikdy trestná nebyla. Kromě Jižní Koreje, Vietnamu a Tchaj-wanu je to i novodobé Polsko. Legálnost styků osob téhož pohlaví tam byla oficiálně uzákoněna v roce 1932. Tyto osoby tam i mohou darovat krev nebo sloužit v armádě.

– V 18. století dekriminalizovaly homosexualitu Belgie, Monako a Lucembursko.

– V 19. století byly sexuální aktivity téhož pohlaví legalizovány v Nizozemsku, Bolívii, Brazílii, Argentině, Mexiku či v Paraguayi.

– Ve 30. letech 20. století byla homosexualita legalizována v Dánsku, ve 40. letech na Islandu, ve Švýcarsku nebo ve Švédsku, v 50. letech v Řecku, v 60. letech v Maďarsku, Československu, Velké Británii, Bulharsku a v Kanadě, v 70. letech ji legalizovaly některé státy USA, Finsko, Rakousko, Chorvatsko, Norsko, Španělsko, v 80. letech Portugalsko či Kuba, v 90. letech pobaltské republiky, Rusko, Rumunsko a Čína.

– Ve 21. století legalizovaly homosexualitu například celé Spojené státy či Arménie.

– V září 2018 rozhodl také Indický nejvyšší soud, že dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami už nebude trestný čin.

– V současné době, kdy více než 30 států uznává zejména homosexuální manželství, však homosexualita zůstává zakázaná a tvrdě potlačovaná v mnoha dalších zemích, zejména v Africe a na Blízkém východě.

– V Africe tento stav existuje asi ve 30 zemích. Homosexualita už není trestná v Lesothu, v Mosambiku, na Seychelách, v Angole, Botswaně a v Gabonu.

– V Asii je podle zprávy Mezinárodního sdružení leseb, gayů, bisexuálů, transgenderových osob a intersexuálů (ILGA) homosexualita ilegální asi v polovině států, a může vést až k trestu odnětí svobody na několik let, například v Barmě či Kuvajtu. V Bangladéši riskují homosexuálové doživotní vězení, a v Malajsii 20 let žaláře.

– V Latinské Americe je homosexualita legální s výjimkou Guyany.

– Celkově jsou podle zprávy ILGA z prosince 2020 vztahy mezi osobami stejného pohlaví kriminalizovány v 69 ze 193 zemí. A smrtí je homosexualita trestána v jedenácti z nich, v muslimských zemích a také v těch, které přijaly islámské právo šaría.

– Trest smrti se tak uplatňuje například v Íránu, Saúdské Arábii, Jemenu, Mauritánii a v části Nigérie. Rovněž sultanát Brunej zavedl v roce 2019 pro homosexuály trest smrti ukamenováním. Ale pod silným tlakem mezinárodních organizací pro lidská práva zavedl posléze na výkon tohoto trestu moratorium.

(čtk, epa)