Šéf vězeňské akademie je mimo službu Foto: Vězeňská služba

Rus Kudaškin držený přes dva roky ve vazbě dostane od české vlády dvanáct tisíc eur

Ke smírnému urovnání dospěli ruský občan Sergej Kudaškin a česká vláda před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP) . Kudaškin byl v ČR držen dva roky a čtyři měsíce ve vydávací vazbě na základě žádosti o jeho vydání do Ruska. Stížnost k ESLP podal letos v únoru. V srpnu se dohodl s českou vládou na smírném narovnání a o náhradě ve výši 12 000 eur. Před rokem chtěl Rus trestní odpovědnost českého soudce i státního zástupce.

Stížnost Evropský soud pro lidská práva na základě smírného urovnání vyškrtl ze seznamu stížností. Případ tím pro ESLP definitivně končí, uvádí Soud v rozhodnutí, které zveřejnil 15. prosince 2022. „Platba bude představovat konečné řešení případu,“ stojí v rozhodnutí ESLP.

Stěžovatel Sergej Kudashkin je ruský státní příslušník, který se narodil v roce 1978 a žije v Kladně. Před Soudem jej zastupoval pan V. Churcev, advokát působící v Praze, uvedl Soud ve faktech případu. Stížnost, kterou podal k ESLP 17. února 2022, se týkala více než dvouleté vazby v extradičním řízení o vydání do Ruska na základě žádosti Ruské federace.

Zadržený má právo na soud v přiměřené lhůtě

Rus si stěžoval, že Česká republika porušila Článek 5 Úmluvy – Právo na svobodu a osobní bezpečnost. „Každý má právo na svobodu a osobní bezpečnost. Nikdo nesmí být zbaven svobody kromě případů, pokud se tak stane v souladu s řízením stanoveným zákonem,“ uvádí první odstavec předmětného článku.

V odstavci 3 pak Článek pokračuje takto: „Každý, kdo je zatčen nebo jinak zbaven svobody v souladu s ustanovením odstavce 1 písm. c) tohoto článku, musí být ihned předveden před soudce nebo jinou úřední osobu zmocněnou zákonem k výkonu soudní pravomoci a má právo být souzen v přiměřené lhůtě nebo propuštěn během řízení. Propuštění může být podmíněno zárukou, že se dotčená osoba dostaví k přelíčení,“ přičemž „každý, kdo byl obětí zatčení nebo zadržení v rozporu s ustanoveními tohoto článku, má nárok na odškodnění,“ stojí dále v předmětném ustanovení Úmluvy.

Otázky: Je zadržení zákonné? Probíhá řízení s náležitou péčí?

Jenže Sergej Kudaškin strávil ve vydávací vazbě v České republice dva roky a čtyři měsíce: „Stěžovatel byl vzat do vazby dne 27. listopadu 2019 na základě žádosti o jeho vydání vydané Ruskou federací. Vydání žadatele bylo soudně schváleno dne 2. března 2020, ale nemohlo být provedeno z důvodu stále probíhajícího azylového řízení zahájeného žadatelem následující den po jeho zadržení. Dne 22. března 2022 byl žadatel propuštěn,“ uvádí Soud fakta z jeho stížnosti.

Zejména s ohledem na délku a průběh azylového řízení, bylo zadržení zákonné a nikoli svévolné? Položil otázku v komunikaci s českou vládou Soud s odkazem na případ Komissarov v. ČR. Probíhá vydávací řízení stále a probíhá s náležitou péčí? Tázal se ESLP v komunikaci s českou vládou dne 4. července 2022.

Po stížnosti k ESLP se daly věci do pohybu

Už na konci srpna se věci daly do pohybu: „Dne 26. srpna a 30. září 2022 Soud obdržel prohlášení o smírném narovnání podepsané stranami, v nichž stěžovatel souhlasil, že se vzdá jakýchkoli dalších nároků vůči České republice v souvislosti se skutečnostmi, které vedly k této stížnosti oproti závazku vlády zaplatit mu 12 000 eur na pokrytí jakékoli a veškeré nemajetkové újmy, jakož i nákladů a výdajů, které budou převedeny na české koruny kurzem platným v den platby a budou osvobozeny od případných daní. Bude splatná do tří měsíců ode dne oznámení rozhodnutí přijatého Soudem,“ stojí v rozhodnutí ESLP z 15. prosince 2022.

V případě nezaplacení této částky v uvedené tříměsíční lhůtě se vláda zavázala zaplatit z ní prostý úrok, a to od uplynutí této lhůty až do vypořádání, se sazbou rovnající se mezní zápůjční sazbě Evropské centrální banky během období prodlení plus tři procentní body. Platba bude představovat konečné řešení případu, dodává Soud svoje obvyklé sdělení.

Rus chce trestní odpovědnost českého soudce i státního zástupce

O případu Sergeje Kudaškina informovala téměř všechna média v České republice. S mužem, který se v ČR prezentuje jako podnikatel v obchodu s automobily a odpůrce ruského režimu, před kterým utíká, vyšlo několik rozhovorů a o jeho případ byl novináři široce komentován. Podle médií byl Kudaškin v Rusku obviněn z podvodu, obvinění považuje za vykonstruované. Rovněž podle svých veřejných výroků strávil čas v ruském vězení, kde ho bili a mučili a kam se kvůli násilí a krutým podmínkám nechce vrátit.

V roce 2020 rozhodl soud, že Rus může být do Ruska vydán, ale Kudaškin vzápětí požádal o azyl v České republice, takže do extradičního řízení zasáhlo řízení o mezinárodní ochraně. Ochrana mu nebyla udělena.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pixabay

Po invazi Ruska na Ukrajinu zrušil na základě nových okolností Nejvyšší správní soud předchozí rozhodnutí, kterým se mezinárodní ochrana Kudaškinovi nepřiznávala. Městský soud v Praze ho 22. března 2022 propustil z vazby.

„První, co udělám, až mě pustí z vězení, a mě určitě pustí, protože jsem v České republice ve vazbě nezákonně, je to, že se budu snažit, aby byl pohnán k trestní odpovědnosti soudce pražského městského soudu Tomáš Kubovec a také státní zástupce, který se zabývá mou extradicí. Hned potom budu požadovat, aby odstoupila ministryně spravedlnosti Marie Benešová za nedodržování práva a nekompetentnost a dále aby odstoupil ministr vnitra Jan Hamáček za neplnění rozhodnutí českého soudu, které již nabylo právní moci,“ uvedl Sergej Kudaškin v rozhovoru s Janem Zieglerem pro portál Neviditelný pes před více než rokem dne 27. července 2021.

Také Česká justice o případu Sergeje Kudaškina informovala.

Irena Válová