Ústava České republiky schválená 16. prosince 1992 Foto: Poslanecká sněmovna

Ústava ČR slaví 30 let. Tvůrci a právníci zhodnotí možnost jejích úprav

Parlament připomene příští týden 30. výročí existence české ústavy. Připravil konferenci za účasti tvůrců základního zákona státu a ústavních právníků, kteří zhodnotí možnosti jeho úprav. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pokládají výročí za příležitost k reflexi a zamyšlení, kam dále směřovat.

Politický systém vymezený psanou Ústavou musí být podle Vystrčila konfrontován s žitou zkušeností. „Jedině tento dialog nám umožňuje vytvářet prostředí pro fungování moderní a silné společnosti v duchu našich demokratických tradic a principů,“ uvedl v prohlášení předseda horní komory.

Šéfka Sněmovny označila ústavu za nejdůležitější normu státu. Výročí jejího vzniku je tedy podle ní vhodným momentem k zamyšlení se nad cestou, kterou země a společnost za tři dekády urazila, „nad situací, ve které se nacházíme dnes, a kam bychom měli směřovat v letech následujících“, dodala Pekarová Adamová.

Ústava byla přijata 16. prosince 1992 tehdejší Českou národní radou, která se po rozdělení Československa přeměnila k 1. lednu 1993 na Poslaneckou sněmovnu. Ke stejnému datu nabyla účinnosti ústava, která stanoví základní atributy České republiky a rozdělení mocí ve státě. Nejvýznamnějším zásahem do ústavy za uplynulých 30 let bylo zavedení přímé volby prezidenta v roce 2012.

Konference s podtitulem „Co jsme chtěli a co máme?“ bude zahájena ve čtvrtek 15. prosince odpoledne v sídle dolní komory. O den později bude pokračovat v Senátu. Ve čtvrtek se v Panteonu Národního muzea uskuteční slavnostní večer, na němž kromě předsedů obou parlamentních komor promluví také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Na sněmovní části konference promluví o ústavě její političtí a odborní tvůrci, mezi něž patří poslanec Marek Benda (ODS), bývalý poslanec Daniel Kroupa (dříve ODA), nynější senátorka za ODS Hana Kordová Marvanová, někdejší poslankyně KDU-ČSL, ústavní soudkyně a šéfka Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů, právnička a bývalá ředitelka Parlamentního institutu Poslanecké sněmovny Jindřiška Syllová nebo někdejší ministr pro legislativu Pavel Zářecký

Senátní část konference zahájí někdejší český premiér a předseda horní komory Petr Pithart. K dalšímu vývoji ústavy se vyjádří mimo jiné ústavní soudce Jan Filip, o silných stránkách a slabinách ústavy, ústavní praxi a ústavních změnách budou mluvit další ústavní soudce Vojtěch Šimíček, jeho předchůdkyně a bývalá senátorka Eliška Wagnerová nebo ústavní právníci Michal Bartoň a Marek Antoš.

(čtk, epa)