Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Foto: ÚOHS

Postavení ÚOHS se posílí, oznamovatelé protisoutěžního jednání budou lépe chráněni

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila vládní novelu o ochraně hospodářské soutěže, která má v reakci na směrnici EU z roku 2018 posílit postavení antimonopolních úřadů. Zpřesňuje například požadavky na fungování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i na jeho představitele. Upraví také ochranu identity oznamovatelů možného protisoutěžního jednání. Novela si klade za cíl, aby uplatňování vnitrostátních právních předpisů o hospodářské soutěži nevedlo k jinému výsledku než při použití evropského práva.

Do zákona o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se například kvůli transpozici evropské směrnice vkládá věta, že tento úřad při výkonu své působnosti postupuje nezávisle, nestranně a nepřijímá pokyny od orgánů veřejné moci a dalších osob. Výslovně se také stanoví neslučitelnost funkce předsedy antimonopolního úřadu s dalšími funkcemi, například poslance nebo senátora. I nadále mu zůstane zapovězeno členství v politických stranách. Například bývalý předseda úřadu Petr Rafaj byl před svým jmenováním poslancem ČSSD.

Předseda úřadu bude muset splnit podmínku vysokoškolského vzdělání v magisterském programu a mít nejméně deset let právní praxe nebo praxe v oboru ekonomie. Bude mu muset být nejméně 40 let. Nynější předseda úřadu Petr Mlsna tuto podmínku splňuje.

Zákon by měl také nově upravit utajení identity oznamovatelů možného porušení pravidel hospodářské soutěže. Pokud oznamovatel současně s podáním informací požádá o utajení své identity, bude mít úřad možnost, nikoli povinnost, jeho identitu utajit. Podmínkou bude, že by mohly být ohroženy nebo poškozeny jeho oprávněné zájmy. Úřad však bude muset postupovat při dalším šetření tak, aby nezmařil účel utajení identity oznamovatele.

Nově se rozšiřuje možnost nabídnout antimonopolnímu úřadu závazek, který povede k obnovení hospodářské soutěže na trhu, pokud úřad zjistí, že ji někdo porušil. Dosud měly tuto možnost pouze firmy, nyní by možnost nabídnout závazek měly mít i úřady a další státní instituce. Úřad nebude muset zahajovat řízení, pokud provinilcem bude orgán veřejné správy, ale pouze pokud dopad takového porušení pravidel bude zanedbatelný.

Do zákona o ochraně hospodářské soutěže se v reakci na požadavek směrnice vkládá výslovné ustanovení, které ukládá ÚOHS vydávat výroční zprávu o své činnosti, zveřejňovat ji na internetu a informovat o ní parlament. „Výroční zpráva obsahuje zejména informace o počtu zahájených a ukončených správních řízení, jmenování a odvolání předsedy a místopředsedů a výši příjmů Úřadu včetně změn oproti předchozímu období,“ stanoví návrh.

Další změnou bude zpřístupnění informací obsažených ve spise orgánům činným v trestním řízení. Budou si je moci vyžádat ještě před ukončením šetření nebo pravomocném ukončení správního řízení. Dosud tuto možnost neměly.

(čtk)